Pierś kurczaka zawijana z bekonem

Pierś kurczaka zawijana z bekonem

Pierś kurczaka zawijana z bekonem
Składniki dla 2 osób:
2 małe piersi z kurczaka (u nas kukurydziany)
3 plastry angielskiego bekonu lub kilka plastrów wędzonego boczku w plasterkach
średniej wielkości cebula
2 pomidory suszone
ulubiona przyprawa do drobiu
olej
100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki sosu teriyaki


Przygotowanie:
Piersi kurczaka przekrój poziomo wzdłuż, ale nie do końca (powinien wyjść spory płat).
Usuń błonki, żyłki itp.
Przykryj folią i lekko rozbij.
Kawałki mięsa posyp przyprawą do kurczaka – ilość według indywidualnych upodobań.
Na każdy płat połóż bekon – u nas półtora plastra na jedną porcję, lub rozłóż plastry boczku, tak by przykrywały prawie całą pierś.
Zroluj razem.
Zepnij wykałaczkami i zasznuruj.
W małym rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny, ułóż ciasno zawijańce i obsmaż na złoty kolor.
Zmniejsz ogień i dodaj obraną, i pokrojoną w kostkę cebulę.
Podlej sokiem pomarańczowym oraz sosem teriyaki i duś do miękkości na małym ogniu.
Pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i duś jeszcze około 10 minut.
Podawaj z ryżem lub ziemniakami, chyba że masz ochotę na kaszę :D. Smacznego :).

Pierś kurczaka zawijana z bekonem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *