Pierś kurczaka panierowana w panko

Pierś kurczaka panierowana w panko

Składniki dla 2 osób:
2 małe filety z kurczaka eko o wadze 120 – 150 g każdy
łyżeczka listków tymianku (oberwane z jednej dużej gałązki)
spory ząbek czosnku
jajko od „szczęśliwej kurki”
2 łyżki wody gazowanej
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz lub płatki chili
1/2 szklanki panierki panko
smalec gęsi i olej lub tylko olej

Przygotowanie:
Oczyszczone i wysuszone papierowym ręcznikiem filety kurczaka ponacinaj delikatnie w kilku miejscach od zewnętrznej strony.
Mięso włóż do worka foliowego i rozbijaj równomiernie tłuczkiem tak, by grubość fileta wynosiła 0,5 cm w każdym miejscu (to bardzo ważne, mięso się całe idealnie usmaży i nie będzie przesuszone).
Podobnie postępuj z drugim kawałkiem mięsa.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do małej miseczki.
Dodaj sól, listki tymianku oraz świeżo zmielony pieprz lub płatki chili.
Utrzyj wszystko razem.
Powstałą pastą posmaruj piersi kurczaka z obu stron. 
Połóż jeden filet na drugi (jeśli robisz więcej kotletów, to układaj wszystkie warstwowo) i odłóż na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie przygotuj panierkę.
Wbij jajko do głębokiego talerza, dodaj kurkumę i słodką sproszkowaną paprykę oraz 2 łyżki gazowanej wody.
Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy „rózgi” lub widelca.
Na płytki talerz wysyp panko.
Na patelni rozgrzej porządnie smalec i olej.
Na gorący tłuszcz kładź kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego :).

 

Pierś kurczaka panierowana w panko
Pierś kurczaka panierowana w panko

Pierś kurczaka jest mało wyrazista dlatego zawsze staram się ją czymś podkręcić. Zapraszam do wykorzystania mojego przepisu :).
Panko jest to coś w rodzaju bułki tartej. Jest robione z chleba bez skóry lub ze skórą. Tekstura jest znacznie grubsza w porównaniu do naszej bułki. Bardzo istotny jest fakt, że fantastycznie przechodzi aromatami przypraw dodanych do mięsa, czy ryb. No i co nie jest bez znaczenia wsiąka w te panierkę zdecydowanie mniej tłuszczu aniżeli w inne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *