Pierś kurczaka nadziewana mozzarellą i bazylią

Pierś kurczaka nadziewana mozzarellą i bazylią

Pierś kurczaka nadziewana
Boczek, mozzarella, bazylia

Składniki dla 4 osób:
2 spore filety z kurczaka kukurydzianego
kulka mozzarelli w zalewie
10 plasterków surowego boczku wędzonego
8-10 liści świeżej bazylii
1/2 cebuli czosnkowej
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
gałązka rozmarynu
4 ziarna jałowca
łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki białego wina
płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/2 szklanki wody
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Filety z kurczaka przykryj folią i rozbij na cienkie płaty. Posól je i popieprz. Rozłóż na każdym po 5 plastrów chudego boczku, mozzarellę pokrojoną w krążki oraz po 3-4 duże liście świeżej bazylii. Zwiń w roladki i pospinaj wykałaczkami.

Pierś kurczaka nadziewana
Spinanie wykałaczkami

Na gorący olej rozgrzany w rondlu wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę do uwolnienia się aromatu czosnku. Teraz dołóż filety, zalej białym winem i wodą, dodaj jagody jałowca oraz liście laurowe. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj  gałązkę rozmarynu, sos sojowy i sproszkowaną paprykę słodką.

Pierś kurczaka nadziewana
Pierś kurczaka nadziewana

Gdy mięso będzie całkiem miękkie, zwiększ ogień, odkryj rondel i zredukuj sos do pożądanej konsystencji i ilości płynu. Smacznego :).

Pierś kurczaka nadziewana
Pierś kurczaka nadziewana

 

Czosnek

Nie wiem jak Ty, ale my czosnek kochamy miłością odwzajemnioną i dodajemy go bardzo często do naszych dań. Nigdy nie brakuje go w naszym domu i śmiało mogę powiedzieć, że nie ma dnia żeby nie znalazł się w jakiejś naszej potrawie. On odwzajemnia nam się dodając wspaniałego smaku i zapachu naszej kuchni. Czosnek pochodzi z Azji Centralnej i rósł tam już 7000 lat temu. Początkowo była to dzika roślina, 5000 lat temu zaczęto go uprawiać, natomiast w starożytności zyskał wielką sławę jako roślina lecznicza.

W naszych sklepach dostępny jest między innymi czosnek chiński, niestety pomimo, że wywodzi się z Azji, czyli swoich źródeł, nie jest dobry. Unikajmy go. Nasz polski czosnek ma znacznie bardziej intensywny smak i zapach. W Polsce uprawianych jest 16 odmian czosnku i mają one barwę od białej do ciemnoróżowej. Nasz czosnek ma zazwyczaj mniejsze główki aniżeli chiński i jest mniej więcej o połowę droższy aniżeli ten azjatycki. Czosnek ma również odmiany dekoracyjne, które można uprawiać w doniczkach lub w ogródkach. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *