Pierś kaczki w sosie śliwkowym

Pierś kaczki w sosie śliwkowym pachnącym rozmarynem

Pierś kaczki w sosie śliwkowym pachnącym rozmarynem

Składniki dla 2 osób:
6 – 7 dowolnych świeżych śliwek
2 piersi z kaczki
gałązka świeżego rozmarynu
50 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
50 ml czerwonego wytrawnego wina, gdybym miała śliwowicę, to dodałabym zamiast wina :).
łyżeczka masła klarowanego
łyżeczka miodu lub trochę więcej, w zależności od preferencji
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Następnie połówki owoców pokrój na ćwiartki, jeśli używasz małych węgierek, to możesz zostawić połówki.
W rondelku rozpuść łyżeczkę masła klarowanego i wrzuć śliwki oraz gałązkę świeżego rozmarynu.
Przesmażaj kilka minut często mieszając i dodaj bulion oraz wino. 
Dodaj miód i gotuj aż śliwki się rozpadną.
Powyciągaj z sosu skórki śliwek.

W międzyczasie skórę na piersiach kaczki ponacinaj w kratkę przy użyciu ostrego noża.
Połóż filety na rozgrzanej patelni skórą w dół, nie dodawaj żadnego tłuszczu.
Smaż 5 minut na dużym ogniu i dopraw solą i pieprzem.
Przełóż filet na drugą stronę, również dopraw i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Pamiętaj, że długość smażenia i pieczenia zależy też od wielkości piersi, ja miałam duże kawałki około 0,5 kg razem.
Dwie łyżki wytopionego smalcu dodaj do sosu.

Wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W tym czasie zwiększ ogień pod sosem i zredukuj sos do pożądanej konsystencji. 
Ja dodałam jeszcze dwie śliwki pod koniec gotowania, ale nie musisz tego robić.
Gotowe mięso kaczki pozostaw na kilka minut, żeby odpoczęło.
Podawaj z sosem. Smacznego:)

Pierś kaczki w sosie śliwkowym
Pierś kaczki w sosie śliwkowym

Rozmaryn

Rozmaryn jest jednym z najbardziej popularnych ziół używanych w polskiej kuchni. Coraz częściej też sięgamy po świeże zioła. Na moim balkonie jest ich mnóstwo, aż do przymrozków. Wówczas przenoszę część z nich na parapety w mieszkaniu. Niestety wszystkich nie mogę, ale te których używam najczęściej nie brakuje mi przez cały rok. Jeśli chodzi o rozmaryn, to pamiętajmy by używać go umiarkowanie, zazwyczaj wystarcza 1-2 gałązki, gdyż stosowany w nadmiarze może być szkodliwy dla zdrowia, a poza tym jego aromat jest zbyt intensywny i powoduje, że danie nabiera gorzkiego smaku. 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *