Pierś gęsi z miechunką

Pierś gęsi z miechunką, żurawiną i jabłkiem

Pierś gęsi z miechunką, żurawiną i jabłkiem

Pierś gęsi z miechunką, żurawiną i jabłkiem

Składniki:
średniej wielkości pierś gęsi z kością
1 kwaśne jabłko, najlepiej szara reneta
łyżka suszonej miechunki peruwiańskiej
łyżka suszonej żurawiny
kilka żołądków z kaczki – opcjonalnie (my daliśmy 8 połówek)
majeranek
sól
pieprz mielony

Przygotowanie:
Pierś gęsi solidnie posól i popieprz, a następnie obsyp obficie suszonym majerankiem.
Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, może być lodówka. 
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Przełóż gąskę do formy do pieczenia.
Dodaj posolone i popieprzone żołądki oraz miechunkę i żurawinę.
Jabłko obierz (możesz ten krok pominąć i zostawić ze skórką), pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i dodaj do gąski. 
Formę włóż do nagrzanego piekarnika i pozostaw na godzinę.
Po tym czasie sprawdzaj, czy mięso jest już miękkie (powinno odchodzić od kości).
Jeśli będziesz piec pierś bez kości to czas pieczenia będzie krótszy, sprawdź już po 30 minutach. 
Dokładnego czasu pieczenia nie podaję, ponieważ jest to zależne od wielkości i wieku ptaka. 
My piekliśmy ponad 1,5 godziny. 
Podawaj z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego 🙂

Pierś gęsi z miechunką
Pierś gęsi z miechunką

Ja podałam do gąski surówkę z tartej marchewki, zresztą na prośbę Zbyszka, który uwielbia takie dodatki. Sama też z przyjemnością zjadłam, bo dość długo już nie robiłam. Tym razem dodałam do marchewki drobno pokrojone suszone morele i posiekane orzechy arachidowe. Doprawiłam sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym.

miechunka

Miechunka peruwiańska dojrzewa na malowniczych, słonecznych stokach Andów w Ameryce południowej. Jej złote owoce zaliczane są do najszlachetniejszych owoców świata. Wszystko za sprawą bogactwa witamin i minerałów skrywanych pod delikatną, złocistą skórką w słodko kwaśnym miąższu. Owoce miechunki świeże lub suszone to przede wszystkim świetna, zdrowa przekąska, ale też ciekawy dodatek do dań wytrawnych i deserów. Aby uzyskać 1 kg suszonej miechunki potrzebnych jest aż 5 kg świeżych owoców.
Informacje o miechunce przepisałam z opakowania :).

2 thoughts on “Pierś gęsi z miechunką, żurawiną i jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *