Pierś gęsi pieczona

Pierś gęsi pieczona z dojrzałymi brzoskwiniami

Pierś gęsi pieczona z dojrzałymi brzoskwiniami

Pierś gęsi pieczona z dojrzałymi brzoskwiniami

Składniki dla 4 osób:
podwójna pierś młodej gęsi
łyżka suszonej żurawiny
2 dojrzałe brzoskwinie
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki konfitury z żurawiny
łyżka miodu
sól
pieprz
chili
majeranek

Przygotowanie:
Pierś gęsi natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Odłóż do lodówki na 2-3 godziny.
Nafaszeruj żurawiną i zepnij wykałaczkami.

Pierś gęsi pieczona
Zepnij wykałaczkami

Skórę gęsi ponacinaj nożem w kratkę.

Pierś gęsi pieczona
Pierś gęsi pieczona

Obsmaż gęś na patelni na złoty kolor. Nie dodawaj żadnego tłuszczu, wytopi się ze skóry gęsi.
Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Brzoskwinie umyj, usuń pestkę i pokrój na mniejsze kawałki. Porozkładaj w naczyniu obok gęsi.
Posyp owoce solą, pieprzem i chili.
Do wina dodaj miód, rozmieszaj i polej mięso i brzoskwinie.
Dodaj 2 łyżki smalcu wytopionego z obsmażanej gęsi.
Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnij folię aluminiową i przyrumień mięso.
Podawaj z konfiturą z żurawiny. Smacznego :).

Pierś gęsi pieczona
Pierś gęsi pieczona

Kupując filet z gęsi planowaliśmy zrobić wędlinkę do chlebka, ale doszliśmy do wniosku, że nie damy rady zjeść, a szkoda żeby takie pyszne mięsko się zmarnowało. Postanowiliśmy zatem spożytkować filet również do przygotowania obiadu. Oczywiście upiekliśmy całość po wytrybowaniu kości. Zjedliśmy pyszny obiadek  z sosem, natomiast to co zostało faktycznie wykorzystamy do pieczywa.

smalec gęsi

Mięso z gęsi jest bardzo smaczne i niezmiernie się cieszę, iż w naszych sklepach można już kupić porcje tego mięsa jak na przykład same piersi albo same nogi. Czasem kupujemy też całego ptaka, ale tylko wtedy gdy na obiedzie mamy gości, ponieważ sami jedlibyśmy ją przez tydzień :). W naszej kuchni używamy również smalcu z gęsi. Po każdym pieczeniu tego ptaka zlewamy tłuszcz do słoika i wykorzystujemy do przygotowywania innych dań. Natomiast jeśli nie mamy już swojego to kupujemy w sklepie. Smalec gęsi jest bardzo zdrowym tłuszczem. Jest zbilansowanym źródłem nie tylko tłuszczów nasyconych, ale również jednonienasyconych i wielonienasyconych :). 

2 thoughts on “Pierś gęsi pieczona z dojrzałymi brzoskwiniami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *