Pierożki w stylu pielmieni, danie kuchni rosyjskiej

Pierożki w stylu pielmieni, danie kuchni rosyjskiej

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
jajko
około 1/2 szklanki gorącej wody
łyżka oleju roślinnego
sól do smaku

Przygotowanie ciasta:
Mąkę najlepiej przesiej na stolnicę przez sito i posól.
Pośrodku zrób wgłębienie, wbij jajko i dodaj olej.
Zagniataj ciasto stopniowo dodając wodę.
Ciasto powinno być sprężyste i gładkie.
Włóż je do woreczka i odłóż na 30 minut.

Składniki na farsz:
400 g mięsa z udźca indyka, w tradycyjnym pielmieni jest to mięso wołowe, ewentualnie z dodatkiem wieprzowego.
średnia cebula
sól
pieprz
50 ml rosołu drobiowego

Przygotowanie farszu:
Surowe mięso z indyka zmiel na grubych oczkach razem z obraną cebulą.
Dopraw solą i dużą ilością pieprzu.
Dodaj bulion i dokładnie wyrabiaj.
Farsz powinien być rzadszy, aniżeli na kotlety mielone.

Ciasto podziel na 2 części, jedną z nich pozostaw w woreczku.
Drugą część rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką.
Wykrawaj kółka podobnej wielkości jak na uszka.
Na środek każdego nakładaj łyżeczką farsz i zlepiaj również podobnie jak uszka.
Podobnie postępuj z pozostałym ciastem i farszem.
Gotowe pierożki wrzucaj partiami na osoloną gotującą się wodę i gotuj 5-6 minut od wypłynięcia.
Podawaj z bulionem, barszczykiem, śmietaną lub okraszone cebulką. Smacznego :).

Pierożki w stylu pielmieni
Pierożki w stylu pielmieni

pielmieni

Moje pierożki od tradycyjnych pielmieni różnią się tylko rodzajem mięsa, a od naszych pierogów tym, że są lepione z surowym mięsem, a nie gotowanym. I to jest ta podstawowa różnica. W środku pielmieni podczas gotowania wytwarza się bulion dlatego powinny być one na tyle małe by można je w całości wziąć do ust i podczas gryzienia poczuć smak tego pysznego rosołku. Podobnie jest zresztą z gruzińskimi chinkali, przy czym te ostatnie są duże i aby nie utracić pysznego płynu, który się w nich wytworzył należy zjadać go stosując odpowiednią technikę.

Pielmieni pochodzą z Syberii i dlatego ich inna też dość często stosowana nazwa, to pierożku sybirskie. Kobiety sybirskie lepiły je w wielkiej ilości i zamrażały. Ja również zamrażam, bo kompletnie nie opłaciłoby mi się ich robić na jeden posiłek dla dwóch osób. Zamrażam surowe. Układam na tacy, która należy do wyposażenia zamrażalnika tak, by się ze sobą nie stykały. Te natomiast, które się nie mieszczą zostawiam pod ściereczką kuchenną i grzecznie czekają na swoją kolej. Zamrożone przekładam do woreczka foliowego lub do pojemnika plastikowego, a na tacę układam te z poczekalni i tak do momentu, aż zamrożę wszystkie :). 

4 thoughts on “Pierożki w stylu pielmieni, danie kuchni rosyjskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *