Pieczony królik marynowany w cydrze i kolorowym pieprzu

Pieczony królik marynowany w cydrze i kolorowym pieprzu

Pieczony królik
Marynata z cydru

Składniki dla 2 osób:
2 tylne nogi królika
2 plastry boczku
2 spore pieczarki
garść suszonej żurawiny
duża szalotka
3 gałązki świeżego tymianku
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżeczka smalcu gęsiego lub oleju
łyżeczka octu balsamicznego lub balsamicznej glazury gotowej
Marynata:
0,5 l cydru
4 listki laurowe
ok. 20 ziaren kolorowego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżeczki soli + duża szczypta
łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:
Przygotuj marynatę. Do miski wlej cydr, dodaj sól, pieprz kolorowy, ziele angielskie, ocet winny i liście laurowe. Włóż do marynaty mięso królicze i odstaw do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie zrób glazurę. Do małej miseczki daj musztardy, miód, ocet balsamiczny, smalec gęsi lub olej i dużą szczyptę soli. Bardzo dokładnie wymieszaj. Pieczarki obierz (lub nie, zależy jak lubisz), odkrój lub wykręć nóżki, szalotkę obierz i grubo pokrój. Mięso królika i pieczarki nasmaruj glazurą i włóż do rękawa, dorzuć szalotkę i żurawinę.

Pieczony królik
królik, żurawina, pieczarki, szalotka

Rękaw wsadź do naczynia żaroodpornego lub foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 80 minut. Po tym czasie jeśli mięso jest miękkie ściągnij worek, na króliku rozłóż plasterki boczku pokrojone na mniejsze kawałki i dodaj gałązki tymianku. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez około 15 minut aż się mięsko zrumieni. Smacznego :).

Pieczony królik
Pieczony królik

Tymianek jest jednym z moich ulubionych ziół. Świeży mam tylko w okresie wiosennym i letnim, gdy może stać w donicy na balkonie, zimą natomiast zazwyczaj używam suszonego, chyba że jest mi bardzo potrzebny do jakiejś konkretnej potrawy, to wówczas kupuję :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *