Pieczone nogi perliczki podane na szparagach

Pieczone nogi perliczki podane na szparagach

Pieczone nogi perliczki podane na szparagach

Składniki dla 2 osób:
2 nogi z perliczki
gałązka świeżego rozmarynu
3 gałązki świeżego tymianku
30 – 40 g wędzonego boczku
sól
pieprz
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
pół pęczka zielonych szparagów – opcjonalnie

Przygotowanie:
Boczek pokrój w niewielką kostkę.
Poobrywaj listki z gałązek tymianku.
Igiełki rozmarynu posiekaj dość drobno.
Nogi perliczka posól i popieprz oraz natrzyj ziołami.
Ponacinaj skórę w kilku miejscach i powpychaj kawałki boczku.
Formę do pieczenia posmaruj lekko olejem roślinnym.
Ułóż w niej udka i rozłóż na nich pozostałe kawałki boczku.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem i włóż formę z nogami perliczki.
Po 15 minutach wlej wino i przykryj formę folią aluminiową.
Piecz do miękkości, jeszcze około 30 minut, ale przy pieczeniu mięs nie sugeruj się dokładnie czasem podanym w przepisie, zawsze sprawdzaj, czy mięso jest gotowe.
Odkryj folię, ja w tym momencie dołożyłam szparagi do formy i piecz około 10 minut, aż mięso się pięknie przyrumieni, a szparagi zmiękną. Smacznego :).

Pieczone nogi perliczki
Pieczone nogi perliczki

Co tu dużo pisać, pysznie smakowało i tyle. Perliczka jest chyba moim ulubionym ptakiem, robimy ją dość często, ale nie na tyle by mogła się znudzić. Jeśli będziesz piec perliczkę koniecznie dodaj boczek lub jeśli używasz to słoninę, ponieważ mięso perliczki jest bardzo chude i koniecznie potrzebuje jakiegoś tłustego dodatku.  Dzisiaj też zrobiliśmy rosół z perliczki, który ma piękny kolor i smakuje pysznie :). Nie zjedliśmy całego, więc zamrożę go i będzie super baza do jakiejś zupy. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *