Pieczona perliczka pachnąca leśnymi grzybami

Składniki dla 4 osób:
perliczka
20 g suszonych grzybów leśnych
200 g surowego boczku
pół woreczka niepalonej kaszy gryczanej
2 wątróbki kurze
jajko
pół pęczka natki pietruszki
3-4 łyżki bułki tartej
sól

Przygotowanie:
Grzyby namocz na kilka godzin w wodzie.
Po tym czasie odcedź je, wodę z moczenia zachowaj.
Perliczkę posól od środka i na zewnątrz.  
50 g kaszy podgotuj w wodzie po moczeniu grzybów, aż kasza trochę spęcznieje.
Grzyby, wątróbkę, natkę pietruszki oraz trochę bułki tartej zmiel w maszynce o większych oczkach.
Wymieszaj z kaszą gryczaną i jajkiem.
Powstałą masą nafaszeruj perliczkę, pospinaj przy pomocy wykałaczek i bawełnianej nici. Małe kawałki boczku powpychaj pod skórę ptaka, a resztę poukładaj na perliczce i zabezpiecz nitką lub wykałaczkami.
Włóż perliczkę do rękawa do pieczenia małych porcji, zrób u góry małą dziurkę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz ptaka około 2 godzin.
Pieczona perliczka pachnąca leśnymi grzybami jest gotowa. Smacznego :).

Pieczona perliczka pachnąca leśnymi grzybami
Pieczona perliczka pachnąca leśnymi grzybami

Perliczka jest to prawdziwy rarytas, arystokratka wśród drobiu. Lekki posmak dziczyzny, czyni z niej danie wykwintne. Posiada niezwykłe walory smakowe i odżywcze. Dla mnie jest to zdecydowanie numer 1 wśród ptaków. W naszym domu mistrzem w pieczeniu wszelakich mięs jest Zbyszek, ja wtedy zwykle jestem kuchcikiem:), na szczęście szef nie tarmosi mnie za uszy. Kilka lat temu szef naszej kuchni upiekł perliczkę. Rozłożyliśmy ją na talerze, zasiedliśmy do obiadu, skosztowałam pierwszy kęs. I wiesz co się stało? Wstałam od stołu ponieważ uznałam, że nie mogę zjeść tak wykwintnego dania w zwykłym ubraniu, poczułam potrzebę założenia czegoś bardzo eleganckiego. Nigdy wcześniej i nigdy później czegoś takiego nie czułam zjadając posiłek. Mam nadzieję, że to co napisałam skłoni Cię do skosztowania perliczki. Jeśli będzie odpowiednio przygotowana, zapewniam Cię, że nie poczujesz się rozczarowana(y). Pamiętaj, że mięso perliczki jest bardzo chude i koniecznie musi zostać czymś natłuszczone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *