Pieczeń wołowa naszpikowana czosnkiem oraz boczkiem

Pieczeń wołowa naszpikowana czosnkiem oraz boczkiem

Pieczeń wołowa naszpikowana czosnkiem oraz boczkiem

Składniki:
2 kg wołowiny (plecko)
100 g surowego boczku
5 ząbków czosnku
2 cebule
sól, pieprz
olej
łyżka ciemnego sosu sojowego

Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa

Przygotowanie:
Przy pomocy noża do filetowania zrób kilkucentymetrowe wcięcia i naszpikuj mięso czosnkiem i boczkiem. Posól i popieprz mięso oraz natrzyj sosem sojowym i łyżką oleju i obwiąż bawełnianą nitką lub sznurkiem. Zawiń w folię alu i odstaw na kilka godzin (u nas na całą noc) do lodówki. Pokrój cebule w półplasterki, włóż do rękawa i połóż na niej wołowinę.

 

Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa

Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem, włóż mięso i piecz 2,5 godziny – ostatnie 10 minut piecz bez rękawa, przewróciwszy mięso na drugą stronę. Zdejmij sznurek. Pieczeń wołowa naszpikowana czosnkiem oraz boczkiem jest gotowa. Powstały sos można zagęścić mąką.. Smacznego:)

Pieczeń wołowa naszpikowana czosnkiem oraz boczkiem
Pieczeń wołowa naszpikowana czosnkiem oraz boczkiem

Tę pieczeń podaliśmy na świąteczny obiad naszym dzieciom i wnusiom. Zwykle w święta podawaliśmy ptaki (gęś, perliczkę, kaczkę). Tym razem zdecydowaliśmy, że podamy mięso bez kości, padło na pieczeń wołową. Poszliśmy na halę mięsną w Tychach (mieszkamy jakieś 200 metrów od niej) i zaprzyjaźniona pani sprzedająca mięso doradziła nam, żeby wybrać „plecko”. Jest to mięso pierwszej klasy z łopatki dolnej. I to był strzał w 10, mięsko wyszło idealnie, rozpływało się w ustach. Bardzo dziękujemy Pani z hali mięsnej:)). Pamiętaj, że niektóre rodzaje mięsa najlepiej smakują, gdy nie przyprawiasz ich intensywnie, bo mięso pyszne jest samo w sobie:). Tak właśnie było w tym przypadku.

Czas 

Bardzo ważne jest wyczucie czasu pieczenia, duszenia, czy gotowania. Nie ma na to idealnej recepty, zwłaszcza jeśli chodzi o wołowinę, baraninę i dziczyznę. W dużej mierze jest to zależne od wieku zwierzęcia, im zwierze starsze tym wymaga dłuższej obróbki termicznej. Dlatego aby mięsko było idealnie przygotowane należy sprawdzać co jakiś czas, czy jest mięciutkie. Zdecydowanie lepiej jeśli mięso będzie 10 minut dłużej pieczone, duszone czy gotowane, niż za krótko:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *