Penne z chorizo i okruchami bagietki

Penne z chorizo i okruchami bagietki

Penne z chorizo i okruchami bagietki

Składniki dla 2 osób:
150 g suchego makaronu penne
50 g dobrej jakości chorizo
2-3 kromki bagietki lub ciabaty skośnie ukrojonej
2 ząbki czosnku
łyżeczka wędzonej papryki
sól
pieprz do smaku
1/3 małego pęczka natki pietruszki
oliwa

Przygotowanie:
Do tej potrawy będzie potrzebna zupełnie sucha bagietka lub ciabata.
Penne ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Poodrywaj z łodyg natki listki i posiekaj dość drobno.
W międzyczasie pokrój plasterki chorizo na połówki lub ćwiartki.
Na patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę.
Wrzuć chorizo i obsmaż z obu stron.
Bagietkę lub ciabatę pokrusz na malutkie kawałki.
Gotowe chorizo przełóż na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem.
Na patelnię po smażeniu kiełbasy wlej 4-5 łyżek wody, w której gotuje się makaron (jeśli używasz dużej patelni, to dodaj więcej wody) i wsyp wędzoną paprykę.
Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz okruchy bagietki lub ciabaty.
Przesmażaj, ciągle mieszając (okruchy powinny być całkowicie pokryte papryką).
Na patelnię dodaj ponownie chorizo i makaron.
Wymieszaj, dopraw do saku solą i pieprzem.
Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj dokładnie i podawaj. Smacznego :).

Penne z chorizo
Penne z chorizo

Chorizo

Danie proste, niedrogie, szybkie w przygotowaniu no i pyszne. Można jeszcze na wierzchu posypać parmezanem. Okruchy bagietki świetnie smakują, przypominają chrupiący boczek. Potrawa jest ciekawa i na pewno warta zrobienia. Polecam serdecznie :). 
Danie, to powstało dzięki podsuszonej bagietce. Odcięłam 3 kromki i pomyślałam, iż wykorzystam je na grzanki. Po chwili jednak postanowiłam zrobić z nich coś innego. Wtedy wysuszyłam je całkowicie na słońcu, a potem odłamywałam dłońmi malutkie kawałki. To był dobry pomysł i na pewno jeszcze nieraz pojawi się w moich daniach. Natomiast jeśli chodzi o chorizo, to wykorzystuję je do różnych potraw, często na przykład do zup. Świetnie smakują podane do kremowej zupy w postaci chipsów. Oczywiście od czasu do czasu zjadamy zwyczajnie z kromką chleba lub jako dodatek do sałatek. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *