Pęczak z grzybami leśnymi

Pęczak z grzybami leśnymi i indykiem

Pęczak z grzybami leśnym i indykiem

Pęczak z grzybami leśnymi, i indykiem

Składniki dla 2 osób:
4-5 łyżek suchego pęczaku
1/2 szklanki grzybów leśnych, u nas mrożone podgrzybki
1/2 szklanki mięsa z rosołu, (u nas indyk) lub 150 g dowolnego mięsa surowego
marchewka – opcjonalnie, u nas z rosołu
1,2 niedużej cebuli
średni, dojrzały pomidor
spora szczypta suszonego majeranku
spora szczypta suszonego oregano
1/4 kostki warzywnej eko
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
masło klarowane
sól
pieprz czarny…dużoooo pieprzu

Przygotowanie:
Jeżeli użyjesz grzybów mrożonych, to wcześniej je rozmroź.
Jeśli chcesz wykorzystać do dania mięso z rosołu, to obierz je od kości, włóż do miseczki razem z pokrojoną marchewką i przykryj folią aluminiową, żeby się nie wysuszyło.
Natomiast jeśli użyjesz mięsa surowego, to pokrój je w niewielką kostkę i przesmaż na oleju, a następnie zalej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Na tym etapie nie musisz mięsa przyprawiać.
Kaszę pęczek gotuj w niewielkiej ilości wody troszkę krócej aniżeli podaje przepis na opakowaniu, powinna być al dente.
Odcedź na sicie.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę oraz grzyby.
Przesmażaj razem kilka minut i dodaj pęczak.
Dodaj majeranek, oregano, kostkę warzywną, sól i pieprz – powinien być mocno wyczuwalny.
Przykryj rondel i duś razem do momentu, aż pęczak całkowicie zmięknie.
W międzyczasie sparz pomidora, ściągnij skórkę i pokrój w niewielką kostkę.
Poobrywaj liście z łodyg natki pietruszki i drobno posiekaj.
Do miękkiej kaszy dodaj mięso oraz pomidora.
Poduś jeszcze chwilę, aż wyparuje sok z pomidora.
Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, jeszcze raz w razie potrzeby dopraw i podawaj gorące danie. Smacznego :).

Pęczak z grzybami leśnymi

Fasola

Miałam jeszcze dodać fasolę do tego dania, był już ugotowany kolorowy jasiek, a nawet znalazł się w moim przepisie, który spisywałam na bieżąco tworząc potrawę :). Gdy już zjedliśmy obiadek, to dopiero zobaczyłam, że w miseczce została fasola hehehe. Może, to i dobrze bo danie byłoby za duże :). 

Zabawa trwa

Dla chętnych czas wspólnej zabawy trwa nadal. Jeśli przygotujesz danie z naszych przepisów i prześlesz mi zdjęcie, to opublikuję je na swoim blogu. Możesz mi wysłać zdjęcie albo tutaj, albo na niedawno stworzonej przez mnie stronie na fb Wielosmaki.pl :). No to się bawimy 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *