Paprykarz z kurczaka – paprikás csirke

Wykorzystałam przepis Roberta Makłowicza, zmniejszyłam jedynie ilość skrzydełek, a słoninę zastąpiłam boczkiem, gdyż za tą pierwszą nie przepadamy :).

Paprykarz z kurczaka – paprikás csirke

Składniki dla 2 osób:
6 kurzych skrzydełek
30 g surowego wędzonego boczku
cebula
3 łyżki słodkiej papryki w proszku
zielona papryka
pomidor
50 ml kwaśnej śmietany
ostra papryczka
sól

Przygotowanie:
Boczek pokrój w niewielką kostkę i wytop na rozgrzanej patelni.
Wyjmij skwarki na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Zeszklij na tłuszczu pozostałym z wytapiania boczku.
Dodaj paprykę w proszku i szybko mieszaj.
Podlej odrobiną wody, by papryka się nie przypaliła.
Kurze skrzydełka potnij na kawałki i dodaj na patelnię.
Przesmażaj razem podlewając od czasu do czasu wodą.
Dodaj posiekaną w kostkę paprykę oraz startego na tarce lub posiekanego pomidora.
Duś do czasu, aż mięso będzie miękkie.
Dopraw solą i kwaśną śmietaną.
Zagotuj.
Podawaj z kleksem śmietany udekoruj ostrą papryczką i posyp skwarkami z boczku. Smacznego :).

Paprykarz z kurczaka
Paprykarz z kurczaka

Uwielbiam takie proste przepisy. Zazwyczaj wychodzą z nich bardzo smaczne dania. Przeciętny Polak w kuchni spędza coraz mniej czasu, ponieważ ciągle jest zabiegany. Często praca zawodowa pochłania nie tylko czas, ale i energię. Powoduje to, iż posiłki zjadane są na mieście i nie zawsze są one zdrowe.

Mówiąc o kuchni węgierskiej myślimy o gulaszu. Jest to błąd. Są 4 rodzaje potraw w roli głównej z mięsem, cebulą i papryką. Jednym z nich jest gulasz, czyli zupa na mięsie, papryce i cebuli podawana z ziemniakami i kluseczkami. Paprykarz odnosi się do potraw mięsnych podawanych z sosem z kwaśnej śmietany. Porkolt jest daniem najbardziej zbliżonym do naszego gulaszu, ale jego podstawą jest cebula, a mięso stanowi tylko dodatek. Tokany natomiast, to rodzaj potrawki, w której mięso jest pokrojone w paski, a papryki i cebuli dodaje się niewiele.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *