Pappardelle z sosem bolońskim

Pappardelle z sosem bolońskim

Składniki dla 4 osób:
200 g wołowiny
średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu
1/2 średniej marchewki
łodyga selera naciowego
400 g pomidorów palati (puszka)
płaska łyżeczka papryki wędzonych
po 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, oregano i bazylii
sól do smaku
pieprz do smaku
świeże zioła do posypania i dekoracji
100 ml białego lub czerwonego wina
50 ml tłustego mleka
200 g makaronu pappardelle
oliwa lub olej roślinny

Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w kostkę i zmiel na grubych oczkach maszynki do mięsa.
Cebulę, seler i czosnek obierz.
Cebulę pokrój w kostkę, seler w plasterki, a czosnek posiekaj.
Marchew obierz i pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W sporym rondlu rozgrzej olej i wrzuć cebulę, seler i marchewkę.
Przesmażaj, aż cebula, seler i marchewka zmiękną i dodaj czosnek.
Smaż razem około minuty i dodaj mięso mielone.
Przesmażaj często mieszając do momentu, aż mięso się zrumieni.
Zalej winem i pomidorami.
Dodaj suszone zioła i przyprawy.
Duś razem około 3-4 godziny.
Dodaj do sosu mleko.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Makaron wymieszaj z sosem, rozkładaj na talerze i posyp ulubionymi świeżymi ziołami. Smacznego :).

Pappardelle z sosem bolońskim
Pappardelle z sosem bolońskim

Wiecie, że w tradycyjnej kuchni włoskiej nie ma takiego dania jak spaghetti bolognese?. Sos boloński pochodzi z zupełnie innej części Włoch, aniżeli makaron spaghetti. Sos ten najczęściej podaje się z tagliatelle lub z płatami lazanii z dodatkiem sosu beszamelowego . Podejrzewam, że obecnie również spaghetti się serwuje z bolońskim sosem, ponieważ wymieszały się kuchnie nie tylko jednego państwa, ale i całego świata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *