Panierowana cukinia podana z wątróbką z indyka

Panierowana cukinia podana z wątróbką z indyka

Składniki dla 2 osób:
średniej wielkości cukinia
300 g wątróbki z indyka
czosnek granulowany
jajko
2-3 łyżki mleka lub śmietany 30 %
2 łyżki orzechów włoskich
świeże zioła np koperek, natka pietruszki, natka kolendry,oregano, tymianek, majeranek, bazylia, ja dałam tymianek i majeranek
bułka tarta
mąka krupczatka
sól
pieprz
olej roślinny
suszony majeranek
odrobina czerwonego wytrawnego wina – opcjonalnie

Przygotowanie:
Cukinię umyj, obierz i pokrój w centymetrowe krążki.
Rozłóż na desce do krojenia i każdy posyp czosnkiem granulowanym z obu stron.
Wątróbkę oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotuj panierkę.
Świeże zioła umyj, osusz i drobno posiekaj, powinno wyjść 2-3 łyżki.
Jajko roztrzep na talerzu, dodaj mleko oraz świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Orzechy włoskie drobno posiekaj i połącz z bułką tartą na kolejnym talerzu.
Na trzeci talerz wsyp bułkę tartą.
Plastry cukinii otaczaj w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce.
Rozgrzej na patelni olej i na gorący układaj krążki cukinii.
W rondelku rozgrzej olej i wrzuć wątróbkę.
Przesmaż z obu stron, dodaj wino i duś chwilę na małym ogniu.
Cukinię przełóż na drugą stronę i przykryj patelnię.
Wątróbkę dopraw majerankiem i pieprzem, nie powinna się zbyt długo dusić, bo stanie się twarda i niesmaczna.
Miękką cukinię wykładaj na talerze.
Wątróbkę dopraw solą i wykładaj na talerz obok cukinii. Smacznego:).

Panierowana cukinia
Panierowana cukinia

Zobacz również przepis na wątróbkę z indyka podaną z gruszką i cynamonem:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/watrobka-z-indyka-podana-na-gruszce-z-cynamonem/

Fast food

Zazwyczaj jak mam wybór i ochotę na wątróbkę, to wybieram tę z indyka. Smakuje mi bardziej aniżeli z kurczaka, aczkolwiek czasem sięgam i po tę drugą. Sandra, moja córka ciągle nie może się przekonać do jedzenia podrobów, ale wiem że większość młodych ludzi ma podobnie. Wybierają niezdrowe jedzenie uliczne, taki niestety nastał trend. Moja siostra była ostatnio w Irlandii, odwiedzała kogoś z rodziny męża. Oczywiście wróciła zachwycona wspaniałymi widokami, ale powiedziała mi również: Sistra w Polsce młodzi ludzie żywią się fast foodami, ale w Irlandii zjawisko to jest 10 razy silniejsze. Ech, liczyć już chyba możemy tylko na przebudzenie się młodych ludzi na całym świecie :(. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *