Pałki z kurczaka w stylu azjatyckim

Pałki z kurczaka w stylu azjatyckim

Składniki dla 2 osób:
4 pałki (podudzia) z kurczaka
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki wina czerwonego
łyżka pikantnego keczupu
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu rybnego
sól
łyżka białego sezamu

Przygotowanie:
Pałeczki obsyp lekko solą.
Do słoiczka wlej sos sojowy, keczup, wino, miód, sos rybny i sok z cytryny.
Zakręć słoik i potrząsaj nim, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą marynatę.
Przełóż podudzia do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą.
Zostaw je na 2-3 godziny.
W tym czasie obróć je kilka razy i polej z wierzchu marynatą.
Przykryj folią aluminiową i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po tym czasie zdejmij folię, polej marynatą mięso i obsyp sezamem.
Piecz jeszcze 20 minut do ładnego zrumienienia mięsa.
Podawaj z surówką z kapusty lub z ulubioną salsą. Smacznego :).

Pałki z kurczaka w stylu azjatyckim
Pałki z kurczaka w stylu azjatyckim

Podałam pałki z salsą z pomidora, ananasa, cebuli i natki pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem i sporą ilością płatków chili. Pałeczki będą też fajnie smakować z dowolną surówką z kapusty na przykład zrobioną w stylu chińskim. Podaję przepis na moją ulubioną :).

Surówka z białej kapusty w stylu azjatyckim

Składniki dla 2-3 osób:
1/4 młodej białej kapusty

1/2 średniej marchewki
1/4 czerwonej papryki
1/2 małej cebuli
łyżeczka prażonego sezamu plus trochę do dekoracji
2 łyżki grubego szczypioru
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżeczka octu ryżowego
łyżeczka soku z limonki
płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
łyżka oleju rzepakowego
sól do smaku
płatki chili do smaku

Przygotowanie:
Kapustę posiekaj drobno. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystko przełóż do miseczki, dołóż sezam i szczypior, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie, przykryj folią aluminiową i odstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj sezamem, szczypiorem i posyp świeżo zmielonymi płatkami chili.  Smacznego :).

Tę surówkę można w lodówce przechowywać nawet przez 5 dni, co jest jej dodatkowym atutem :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *