Pałki z kurczaka duszone w sosie barbecue

Pałki z kurczaka duszone w sosie barbecue

Pałki z kurczaka duszone w sosie barbecue

Składniki dla 2 osób:
4 pałki z kurczaka
spora cebula
2-3 ząbki czosnku
200 ml czerwonego wina
łyżka sosu worcestershire
łyżka miodu
łyżka soku z limonki lub z cytryny
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
łyżka sosu piri piri lub chili
2 łyżki pikantnego ketchapu
sól
pieprz
masło klarowane
1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasoli – opcjonalnie, ja dodałam dlatego, ponieważ została mi z innego dania :).

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę, czosnek oraz kurczaka.
Przesmażaj razem, aż pałki się lekko zarumienią.
Zalej winem.
Dodaj ketchap, sos piri piri, sos worcestershire, miód, sok z limonki, dopraw solą i pieprzem.
Duś, aż podudzia zmiękną i dodaj papryki.
Wszystko razem poduś jeszcze chwilę, aż papryki zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
Teraz dodaj fasolę, rozgnieć ją trochę widelcem.
Ja podałam danie z puree z ziemniaków i z kalafiora i przyozdobiłam listkami kolendry. Smacznego 🙂

 

Pałki z kurczaka duszone w sosie barbecue
Pałki z kurczaka duszone w sosie barbecue

BBQ

Sos BBQ powstał z myślą o grillowaniu, podaje się go zazwyczaj do mięs już gotowych lub jako marynatę.
Przepisów na ten sos jest mnóstwo, przewijają się w nim przeróżne składniki i ich połączenia. A ja sobie dzisiaj zrobiłam udany eksperyment i udusiłam w takim sosie kurczaka…i to jest to co tak bardzo lubię w kuchni, że wszystko można zmieniać i bawić się przepisami. A jeszcze bardziej lubię zgłębiać kuchnie świata, poznawać nowe smaki i przyprawy, łączyć je ze sobą i cieszyć się świeżymi doznaniami.
Jeśli natomiast chodzi o kurczaka, to lubię go w kuchni, ponieważ uwielbia przeróżne marynaty i można go podawać na milion sposobów, w przeciwieństwie na przykład do gęsi, którą najbardziej lubię tylko z solą i majerankiem :).

Zobacz również przepis na przepyszne pałki z kurczaka rodem z Jamajki:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/jamajski-kurczak-jerk/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *