Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Składniki na dwie porcje:
2 kotlety z giczy cielęcej
1/2 marchewki
1/2 czerwonej papryki
mała cebula
ząbek czosnku
1/2 puszki całych pomidorów bez skóry
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml bulionu warzywnego lub wołowego
szczypta tymianku suszonego
sól
pieprz
masło klarowane

Przygotowanie:
Mięso osól i opieprz.
W rondlu rozgrzej masło klarowane i obsmaż na złoto gicz cielęcą z obu stron.
Cebule obierz i posiekaj.
Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kawałki.
Marchew umyj, obierz i pokrój w talarki.
Czosnek obierz i posiekaj.
Do rondla wlej wino i bulion oraz pokrojone warzywa.
Duś do miękkości i na koniec dodaj pokrojone pomidory z puszki oraz tymianek.
Gotuj 10 minut na dużym ogniu, żeby zredukować sos.
Podawaj gorące. Ja podałam z kaszą bulgur. Smacznego :).

 

Ossobuco
Ossobuco

Ossobuco

Pysznie smakowała ta gicz cielęca. Jeśli nigdy nie jedliście, to naprawdę namawiam do skosztowania, bo mięso rozpływa się w ustach, a smakiem pobije wiele wykwintnych mięsnych dań. My mieliśmy malutkie kotleciki, ale w towarzystwie warzyw i kaszy danie było wystarczające. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię gdy mięso jest podawana z warzywami albo owocami i staram się, żeby w naszych posiłkach prawie zawsze były warzywa, jeśli nie surowe, to duszone, pieczone lub gotowana. Bardzo lubię również warzywa gotowane na parze i takie al dente, chrupiące.

Teraz w sezonie możemy się cieszyć pysznymi, świeżymi warzywami, a poza sezonem ja cieszę się warzywami mrożonymi. Też smakują pysznie i mam świadomość, że zachowały wartości odżywcze.  Wiem też, że kupowane świeże warzywa w okresie zimowym, te z importu są faszerowane różnymi substancjami, bo muszą być w przeciwnym razie szybko zepsułyby się. Tak więc ja zdecydowanie stawiam na warzywa mrożone. 
Zobacz również przepis na duszoną cielęcinę w sosie kurkowym:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/cielecina-w-sosie-kurkowym/

2 thoughts on “Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *