Nogi kaczki w sosie porowo paprykowym

Nogi kaczki w sosie porowo paprykowym

Nogi kaczki w sosie porowo paprykowym

Nogi kaczki w sosie porowo paprykowym

Składniki dla 2 osób:
2 nogi z kaczki
1 średni por
2 białe papryki, poza sezonem 1 żółta
masło klarowane
smalec gęsi lub olej roślinny
200 ml białego, półwytrawnego wina
3 gałązki świeżego majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku
łyżka sosu sojowego
2-3 łyżki śmietany 30 %

Przygotowanie:
Ściągnij skórę z udek kaczych, możesz tego nie robić, ale skóra z kaczki duszonej nie jest smaczna, a bardzo kaloryczna.
W rondlu rozpuść masło klarowane i smalec gęsi lub zamiast smalcu olej roślinny.
Dodaj udka i podsmaż z obu stron na złoty kolor.
Pora dokładnie oczyść, odrzuć zieloną część, przekrój na pół i pokrój w półplasterki.
Papryki umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość sporą kostkę.
Warzywa dodaj do podsmażonej kaczki, przykryj rondel i duś około 10 minut od czasu, do czasu mieszając.
Wlej 150 ml białego wina i duś do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie, w razie potrzeby podlej jeszcze winem.
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pod koniec duszenia dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem, wrzuć gałązki majeranku i duś jeszcze 5-7 minut.
Mięso wyjmij na talerz, gałązki majeranku odrzuć.
Sos przelej do kielicha, w którym blendujesz i zmiksuj na gładką masę stopniowo dodając 2 łyżki śmietany.
Gorący sos rozlej na talerz, dodaj jeszcze trochę śmietany.
Na sosie połóż nogę kaczki, a obok ugotowany ryż. Smacznego 🙂

Nogi kaczki w sosie porowo paprykowym
Nogi kaczki w sosie porowo paprykowym

Zobacz również przepis na nogi kacze duszone z żurawiną:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/nogi-kaczki-duszone-w-czerwonym-winie/

Nóż do filetowania

Bardzo pomocny do ściągnięcia skóry jest nóż do filetowania, jeśli nie masz takiego, to polecam kupno, ponieważ przydaję się bardzo często w kuchni. Używam go nie tylko do mięs, ale chociażby do filetowania cytrusów. Filetuje się bardzo łatwo, trzeba tylko troszkę poćwiczyć, a dodanie do sałatek filetowanych cząstek cytrusów jest znacznie milej widziane, aniżeli takich z błonką :).  Na pewno w necie jest pełno filmików podpowiadających w jaki sposób filetujemy. Z taką podpowiedzią z pewnością łatwiej będzie się uczyć. Miłego dnia :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *