Nogi kaczki w pomarańczach z pieczonymi ziemniaczkami

Nogi kaczki w pomarańczach z pieczonymi ziemniaczkami

Nogi kaczki w pomarańczach
Nogi kaczki w pomarańczach

Składniki dla 2 osób:
2 nogi kaczki
2 małe pomarańcze
szczypta tymianku suszonego
szczypta rozmarynu suszonego
sól
pieprz
cebula
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Nogi kaczki natrzyj solą i pieprzem. Pomarańcze sparz, wyszoruj szczoteczką. Pokrój w plasterki półtorej pomarańczy, a z pozostałej połówki wyciśnij sok. Cebulę pokój na półplasterki, a czosnek drobno posiekaj.Cebulę, czosnek i połowę plasterków pomarańczy połóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na tak przygotowane podłoże, połóż kacze udka i obsyp je rozmarynem, tymiankiem i odrobiną płatków chili, okryj pozostałymi plastrami pomarańczy. Dodaj wyciśnięty sok z.

Nogi kaczki w pomarańczach
Nogi kaczki w pomarańczach

Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz około godziny i sprawdź, czy mięso odchodzi od kości. W razie potrzeby dopiekaj aż kaczka będzie miękka. Nogi kaczki w pomarańczach z pieczonymi ziemniaczkami są gotowe. Smacznego 🙂

Nogi kaczki w pomarańczach

Nogi kaczki w pomarańczach
Nogi kaczki w pomarańczach

Najzdrowsze i najsmaczniejsze cytrusy znajdziemy w ich ojczyźnie. Niestety, te które trafiają do naszych sklepów, są zabezpieczone przed zepsuciem konserwantami. Bardzo ważne w związku z tym jest sparzenie owoców i porządne wyszorowanie przed spożyciem. Pamiętajmy też, że błyszcząca skórka cytrusów nie świadczy o jakości owocu, a może być efektem nacierania cytrusów parafiną wymieszaną z konserwantami. Kupując owoce w siatce, często zdarza się ze po rozerwaniu siatki w domu znajdujemy częściowo spleśniałe owoce. Pamiętajmy też, że promocja w marketach to często zwykła pułapka, ponieważ niska cena cytrusów bardzo często świadczy o gorszej jakości owoców. Pomarańcze mogą być kwaśne, z pestkami itp. Kupując cytrusy sugerujmy się też wagą owoców, lepsze są te cięższe, ponieważ zawierają dużo soku, lżejsze są wysuszone.

Mity

A teraz kilka mitów dotyczących cytrusów. 
Wbrew temu co zazwyczaj się mówi, że gorąca herbata z cytryną pomaga na przeziębienie, tak się nie dzieje. Cytryna bowiem w wysokiej temperaturze traci witaminę C. Ja mam się fajnie, bo zazwyczaj zanim zacznę pić herbatę, to nie jest już gorąca, więc jeśli dodam do przestudzonej plasterek cytryny, to witamina C zachowa się w całości :).
Kolejnym mitem jest, że owoce cytrusowe są najbogatszym źródłem witaminy C, owszem mają jej sporo, ale większą ilość zawierają nasze polskie owoce np. czarna porzeczka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *