Nogi kaczki duszone w czerwonym winie i żurawinie

Nogi kaczki duszone w czerwonym winie i żurawinie

Nogi kaczki duszone w czerwonym winie i żurawinie

Składniki dla 2 osób:
2 nogi kacze
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
łyżka suszonej żurawiny
łyżka świeżej żurawiny do dekoracji – opcjonalnie
szczypta suszonego tymianku
2 szczypty czosnku granulowanego
sól, my użyliśmy swańskiej (połączona z ziołami)
pieprz
marchewka
łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
olej

Przygotowanie:
Z kaczych udek zdejmij skórę (my zazwyczaj gdy dusimy kaczkę, to bez skóry, bo nie jest pyszna no i zbędne kalorie. Inaczej ma się sprawa jeśli pieczemy kaczkę, wtedy skórka jest chrupiąca i pyszna).
Udka natrzyj solą, czosnkiem i pieprzem.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej mocno olej i włóż nogi kacze.
Obsmażaj na silnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Zalej czerwonym winem i duś.
Gdy mięso zacznie mięknąć dodaj obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, suszoną żurawinę oraz suszony tymianek.
Gdy mięso będzie miękkie przypraw octem balsamicznym i cukrem trzcinowym.
Zredukuj sos do pożądanej konsystencji i podawaj. My do kaczki daliśmy pieczone buraczki i ziemniaki puree :). Smacznego :). 

Nogi kaczki duszone w czerwonym winie
Nogi kaczki duszone w czerwonym winie

Zobacz również przepis na nogi kacze duszone w winie i wiśniach:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/odchudzone-udka-kacze-z-wisniami/

Kacze mięso

Dawno już nie robiliśmy kaczki i przyznam, że miałam już ochotę na danie z kaczką w roli głównej. Często robimy ją w połączeniu z owocami, bo chyba do żadnego mięsa tak idealnie nie pasują jak do kaczego. 
Jeśli natomiast chodzi o przyprawy to najlepiej jej smak podkreślają majeranek, estragon, tymianek i rozmaryn. Zioła te dodatkowo ułatwiają trawienie. 
Z tłustym mięsem kaczki dobrze też komponuje się również sól, czerwony mielony pieprz, kurkuma, curry, liść laurowy, nasiona gorczycy i kolendry, chili, sos sojowy oraz sok z cytrusów.
Kaczkę często dusi się z cebulą, czosnkiem, papryką, pomidorami albo z marchewką, dynią, kapustą, w sosie z dodatkiem śmietany, świetnie pasują również sosy słodko kwaśne. 

1 thought on “Nogi kaczki duszone w czerwonym winie i żurawinie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *