Noga gęsi na czerwonej kapuście

Noga gęsi na czerwonej kapuście

Noga gęsi na czerwonej kapuście

Składniki dla 2 osób:
noga z gęsi
łyżeczka soli
2 łyżki majeranku

Na kapustę:
1/2 średniej wielkości główki kapusty
70 g surowego boczku wędzonego
1/2 jabłka
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
łyżeczka magi w płynie
łyżka octu jabłkowego
pieprz do smaku
sól – opcjonalnie
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:
Gęsią nogę porządnie natrzyj solą i suszonym majerankiem.
Odstaw na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
Przełóż do worka lub rękawa do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 180 stopni i włóż mięso na 2 godzin.
Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest miękkie.
 Możesz wyjąć z worka i piec jeszcze około 10 – 15 minut do piękniejszego zrumienienia.
Podczas, gdy mięso przebywa w piekarniku przygotuj czerwoną kapustę.
Oderwij wierzchnie liście i poszatkuj.
Przełóż do garnka i zalej winem.
Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż zmięknie.
Na patelnię wrzuć boczek i usmaż na chrupko.
Przełóż na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym.
Wytopiony tłuszcz dodaj do kapusty.
Dopraw sosem sojowym, maggi, octem jabłkowym, pieprzem i ewentualnie solą.
Jabłko obierz i połowę pokrój w drobną kostkę.
Dodaj do kapusty.
Duś jeszcze wszystko około 10 minut.
Dorzuć wysmażony boczek.
Wymieszaj dokładnie.
Gorącą kapustę rozłóż na talerze.
Ułóż na niej gęsinę. Smacznego :).

Noga gęsi na czerwonej kapuście
Noga gęsi na czerwonej kapuście

Gęsina jest chyba najprostszym do pieczenia ptakiem. Nie potrzebuje poza solą kompletnie żadnych dodatków by pysznie smakować. Nawet majeranek nie jest konieczny. Jednym przestępstwem podczas jej przygotowywania może być zbyt krótkie pieczenie. Gęś podobnie zresztą jak i kaczkę lepiej przepiec, aniżeli nie dopiec. Te dwa ptaki są tłuste i tak szybko się nie wysuszą jak na przykład kurczak, czy indyk. Z gęsi podczas pieczenia wytapia się smalec. Koniecznie zachowaj go, gdyż należy on do bardzo wartościowych. Zużyj do innych celów kulinarnych. Staram się by  smalec gęsi zawsze był w mojej lodówce. Można go kupić na niektórych stoiskach z drobiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *