Makaron ze szpinakiem, kiełkami i szynką dojrzewającą

Makaron ze szpinakiem, kiełkami i szynką dojrzewającą

Makaron ze szpinakiem, kiełkami i szynką dojrzewającą

Składniki na 2 małe porcje:
100 g makaronu funghetto
opakowanie szpinaku baby
1/2 opakowania ulubionych kiełków
łyżka startego sera grana padano + odrobinę do posypania na talerzu
2 ząbki czosnku
łyżka śmietany 30%
łyżeczka masła klarowanego
2 plasterki szynki dojrzewającej
pieprz lub płatki chili

Przygotowanie:
Liście szpinaku umyj i wysusz.
Podobnie postąp z kiełkami.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W czasie gdy makaron się gotuje przygotuj szpinak.
Szynkę pokrój w krótkie paski.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło.
Podsmaż szynkę i dodaj szpinak.
Gdy liście szpinaku zwiędną dodaj kiełki.
Przesmażaj razem minutkę i dodaj czosnek, utarty ser i śmietanę.
Do rondla dodaj ugotowany makaron.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Gorące danie rozkładaj na talerze.
Posyp odłożonym serem i pieprzem lub świeżo zmielonymi płatkami chili.
Smacznego :).

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem

Szpinak

Makaron na drugie danie w naszym domu pojawia się minimum raz w tygodniu. Oboje bardzo je lubimy i to w przeróżnych postaciach. Rzadko robię sama makaron, może jak będę mieć więcej czasu, to będę częściej je robić. Nie ukrywam też, że moim zdaniem makaronów kupnych jest ku mojej radości tak ogromny wachlarz w sprzedaży, że zawsze coś ciekawego można wybrać. 

Szpinak też oboje bardzo lubimy i pewnie gdyby nie fakt, że nie można go jeść zbyt często ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy, to jedlibyśmy go znacznie częściej. Na szczęście doczekaliśmy czasów kiedy to właściwie można kupić go przez cały rok, a jeśli akurat nie ma, to mrożony równie dobrze nadaje się do przyrządzania różnych pyszności z jego udziałem. Ja szpinak lubiłam zawsze i nigdy nie był dla mnie „zmorą dzieciństwa”. Głównie podawany był z jajkiem sadzonym lub dodawany do zupy. Teraz dodajemy go do mnóstwa potraw i jak sądzę jest już zdecydowanie pozytywniej kojarzony niż kiedyś :).

Zobacz także przepis na makaron z kurkami i szpinakiem:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/tagliatelle-z-sosem-kurkowym-2/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *