Makaron z pieczarkami i szynką szwarcwaldzką

Makaron z pieczarkami i szynką szwarcwaldzką

Makaron z pieczarkami
Makaron z pieczarkami

Składniki dla 2 osób:
100 g makaronu
2 pieczarki portobello
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
5-6 cm pora
100 ml mleka
ser danish blue, albo inny ser niebieski
sól,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
pieprz czarny
płatki chili lub jalapeno
masło klarowane
szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:
Ulubiony makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj pokrojonego w półkrążki pora, zeszklij. Teraz dorzuć pokrojone w półplastry pieczarki i niewielkie paseczki szynki.Posól, popieprz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaj tymianek roztarty w dłoniach.  Smaż na dużym ogniu, żeby pieczarki się przyrumieniły nie wypuszczając soku.  Wlej mleko i dodaj niebieski ser. Gdy ser się rozpuści nakładaj na talerze, posyp jeszcze odrobiną sera, szczypiorkiem i świeżo zmielonymi płatkami papryki. Smacznego :).

Makaron z pieczarkami
Makaron z pieczarkami

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *