Makaron carbonara 2 ze świeżymi ziołami

Makaron carbonara 2 ze świeżymi ziołami

Makaron carbonara 2 ze świeżymi ziołami

Składniki na 2 małe porcje:
100 g makaronu spaghetti lub bucatini (my wolimy bucatini)
grubszy plaster chudego boczku wędzonego
średnia cebula
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanego koperku
łyżka paseczków bazylii + kilka listków do dekoracji
50 g śmietany 30%
2 żółtka
starty ser grana padano lub parmezan (2 łyżeczki)
sól
świeżo zmielony pieprz
olej roślinny

Przygotowanie:
Boczek pokrój w bardzo małą kosteczkę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć boczek i na małym ogniu przesmażaj, aż stanie się chrupiący.
Dodaj cebulę i smaż do czasu, aż się zeszkli.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
See zetrzyj na tarce i przełóż do miseczki.
Dodaj do sera śmietanę oraz 2 surowe żółtka kurzych jajek.
Wymyty koper, natkę pietruszki posiekaj i dodaj do miseczki.
Bazylię pokrój w paseczki i odłóż na bok.
Zawartość miseczki dokładnie wymieszaj i wlej do rondla z boczkiem.
Gotuj do momentu aż zgęstnieje.
Zdejmij z ognia, dodaj makaron i wszystko wymieszaj razem.
Od razu rozkładaj na talerze.
Posyp bazylią i udekoruj. Smacznego :).

 

Makaron carbonara 2
Makaron carbonara 2

Makarony

Makarony uwielbiam tak samo jak i zupy. Mam ich w domu bardzo dużo, a czasem robię też sama. Chociaż przyznaję, że coraz rzadziej. Po prostu te na sklepowych półkach są tak piękne, iż nie potrafię się oprzeć no i tak kupuję i kupuję. No i potem okazuje się, że jest ich mnóstwo, no bo ile mogą zjeść 2 osoby w dodatku jedzące małe porcje. My zjadamy 4-5 posiłków dziennie dlatego są to małe porcje. Dlatego jeśli chcesz skorzystać z naszego przepisu, to zwiększ liczbę składników o połowę dla 2 osób. Właściwie liczy się 100 g makaronu na osobę, ale my nie bylibyśmy w stanie zjeść takich porcji. A w spisywanych przeze mnie przepisach jest dokładnie tak jak my robimy.

Zobacz także przepis na trochę inną carbonarę: 
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/spaghetti-carbonara-z-zoltkiem-oraz-parmezanem/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *