Łopatka jagnięca duszona w białym winie

Łopatka jagnięca duszona w białym winie 

Łopatka jagnięca duszona w białym winie 

Składniki dla 2 osób:
300 g łopatki jagnięcej
średnia marchew
średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
2 średnie ziemniaki
szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej
3 gałązki świeżego rozmarynu
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:
Marchew obierz i pokrój w grube plastry.
Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, tyle by przykryła dno.
Na rozgrzany tłuszcz kładź kawałki jagnięciny i obsmażaj na złoty kolor z obu stron.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki i dodaj do mięsa razem z dwoma gałązkami rozmarynu.
Lekko posól. Przesmażaj razem przez chwilę i zalej białym winem.
Dodaj też marchew.
Duś pod przykryciem do miękkości (ok 1 godz. ). Od czasu do czasu pomieszaj.
W tym czasie ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone ziemniaki, a po 10 minutach dodaj cebulę. Posól. Duś razem przez chwilę. Ziemniaki mają być al dente.
Zawartość patelni dodaj do mięsa, dorzuć gałązkę rozmarynu i duś razem jeszcze kilka minut.
Rozkładaj na talerze. Ja podałam z ogórkiem kiszonym,którego pokroiłam podobnie jak marchew i na talerzu dodałam do jagnięciny. Smacznego :).

Łopatka jagnięca duszona w białym winie
Łopatka jagnięca duszona w białym winie

Jagnięcina

Jagnięcinę pokochałam stosunkowo niedawno, jakieś 7 lat temu może. A stało się to w Ustroniu. Był festiwal jagnięciny w jakiejś chyba karczmie. Nie pamiętam nazwy, ale bez wahania podałabym ją, bo dobre miejsca należy reklamować. Pamiętam, że była to jagnięcina w sosie kurkowym i pamiętam jeszcze, że smakowała cudownie. Od tamtej pory dbam, aby w naszym domu bywała od czasu do czasu. 
Tę dzisiejszą kupiliśmy w Lidlu w promocyjnej cenie. Była to dość duża łopatka, chyba około 1500 g, a może nawet więcej. My ją podzieliliśmy na 5 obiadów. Czyli cztery porcje zamroziłam, a to oznacza, iż w najbliższym czasie będzie gościła na naszym stole :).
Zobacz również:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/kotlet-jagniecy-sous-vide/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *