Lekkie pulpeciki z udźca indyka podane z sosem grzybowym

Lekkie pulpeciki z udźca indyka podane z sosem grzybowym

Lekkie pulpeciki z udźca indyka podane z sosem grzybowym

Składniki na 2 porcje: (właściwie, to mi wyszło na 2,5 porcji, ale wszystko zależy od pojemności żołądka 🙂 ).
200 g mięsa z udźca indyka (bez skóry).
łyżka bułki tartej
łyżka kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
jajko
duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze
łyżka mąki kukurydzianej
pieprz
sól
Składniki na sos:
bulion warzywny
po kawałeczku marchewki, selera korzeniowego i pietruszki
łyżka śmietany 30 %
niepełna szklanka grzybów leśnych (u mnie mrożone)
pieprz
sól – opcjonalnie

Przygotowanie:
Mięso obierz z ewentualnych błonek i zmiel za pomocą maszynki na drobnych oczkach.
Dodaj jajko, bułkę tartą i kaszę mannę (lub kukurydzianą), rób to powoli, bo może się okazać, że potrzebujesz trochę mniej lub więcej tych dodatków (masa nie może być za rzadka lub zbytnio zwarta).
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno i dodaj do mięsa.
Dopraw solą i pieprzem.
Odkręć lekko kran i zmocz ręce.
Formuj małe kulki z mięsa.
Za każdym razem lekko mocz ręce (będziesz mieć pewność, że pulpeciki ładniej się uformują, bo mięso nie będzie się kleić do rąk).
Obtaczaj je w mące kukurydzianej i wrzucaj na gotujący się bulion.
Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w małą kostkę. a grzyby w niewielkie kawałki.
Dodaj do bulionu.
Gotuj na średnim ogniu ok 20-25 minut.
Na koniec dodaj śmietanę i dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego 🙂

Lekkie pulpeciki z udźca indyka
Lekkie pulpeciki z udźca indyka

Zobacz również przepis na klopsiki w sosie koperkowym:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/klopsiki-drobiowe/

Grzyby

Pulpety są daniem, które znane jest chyba od zawsze. Można je jednak robić na mnóstwo sposobów i z przeróżnymi dodatkami, tak więc nie jest nudne. Gdy byłam dzieckiem najczęściej były podawane z sosem koperkowy i bardzo dobrze, bo wspaniale smakują w towarzystwie koperku. Bardzo smakują mi również z grzybami, ale mnie chyba wszystko smakuje z grzybami :). Może dlatego, że jest to mój smak z dzieciństwa, w moim rodzinnym domu grzyby były zawsze i ja również się staram, aby w moim domu ich nie zabrakło nigdy :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *