Leczo z kiełbasą i czarną fasolą podane w tortilli

Leczo z kiełbasą i czarną fasolą podane w tortilli

Leczo z kiełbasą i czarną fasolą podane w tortilli

Leczo z kiełbasą i czarną fasolą podane w tortilli

Składniki dla 2 osób:
2 placki tortilli
100 g kiełbasy śląskiej lub innej podobnej
mała puszka czarnej fasoli
duża czerwona papryka
średnia biała cebula
mały ogórek, u nas gruntowy
mała szalotka
ząbek czosnku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub według uznania
3 kopiaste łyżeczki lutenicy
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub bulionu
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój w średniej wielkości kostkę.
Białą cebulę obierz i posiekaj.
W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć kiełbasę i cebulę.
Przesmażaj, aż kiełbasa się przyrumieni, a cebula zmięknie.
Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę.
Dodaj do rondla.
Przesmażaj chwilę razem i zalej winem lub bulionem.
Duś do czasu, aż papryka będzie miękka.
Dodaj wszystkie przyprawy.
Ogórka obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę.
Szalotkę i czosnek obierz, cebulkę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
Dodaj ogórka, szalotkę i czosnek do garnka.
Tortille podgrzej na suchej patelni.
Gorące nakładaj na talerze, rozłóż na jednej połowie placka gotowe leczo, a drugą połową przykryj. Smacznego :). 

Leczo z kiełbasą i czarną fasolą podane w tortilli
Leczo z kiełbasą i czarną fasolą podane w tortilli

Leczo należy chyba do tych dań, które lubią prawie wszyscy. Początkowo planowaliśmy zrobić danie wegetariańskie, ale tak dawno nie jedliśmy żadnej kiełbasy, że w końcu postanowiliśmy kupić i dodać ja do dania. Wino, tak jak podałam w przepisie można zastąpić bulionem. My do wielu dań dodajemy ten trunek, ponieważ dania z dodatkiem wina smakują nam jeszcze bardziej. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *