Kurczak z rosołu zapiekany w cieście francuskim

Kurczak z rosołu zapiekany w cieście francuskim

Kurczak z rosołu zapiekany w cieście francuskim
Składniki na 4 porcje:
2 udka z kurczaka ugotowane w rosole
surowa wątróbka z indyka lub 3 wątróbki kurze
2 jajka
1/2 średniej marchewki
kawałek selera
6 półcentymetrowych krążków pora
1/3 czerwonej papryki
gałka muszkatołowa – szczypta
pieprz mielony – szczypta
1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
łyżeczka „warzywka” – u nas eko
2 łyżki sosu teriyaki
łyżka sosu sojowego, my daliśmy ciemny
łyżeczka przyprawy do kebabu
2 ząbki czosnku
łyżka bułki tartej
gotowe ciasto francuskie

Przygotowanie:
Udka kurczaka obierz z kości i skóry.
Pokrój na mniejsze kawałki.
Wątróbkę oczyść z ewentualnych błonek.
Mięso przepuść przez maszynkę do mięsa i przepchnij na koniec łyżką bułki tartej.
Umyty i obrany seler i marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Paprykę i por pokrój w malutką kostkę.
Warzywa podsmaż na niewielkiej ilości oleju do miękkości i osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Połącz mięso i warzywa, wbij dwa jajka oraz dodaj przyprawy i wszystko bardzo starannie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i wyłóż ciastem francuskim (odkrój w taki sposób z arkusza, by zostało na kratkę, którą przykryjesz zapiekankę). Resztki ciasta schowaj do lodówki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i podpiekaj około 10 minut (powinno się lekko przyrumienić).

Wyjmij z piekarnika i rozłóż na cieście przygotowany farsz.
Wyjmij z lodówki pozostałe ciasto i pokrój w niewielkie kwadraty.
Układaj  na wierzchu masy w taki sposób by lekko nachodziły na siebie.
Ponownie włóż do piekarnika i piecz jeszcze około 20 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu (ciasto na wierzchu powinno się ładnie przyrumienić). Smacznego :).

 

Kurczak z rosołu
Kurczak z rosołu
Kurczak z rosołu
Kurczak z rosołu

Zobacz również moje propozycje na ładne podanie rosołu:
http://www.wielosmaki.pl/inne/z-milosci-do-rosolu/

I co z tym mięsem? 

Przyznam się szczerze, że to nie lada wyzwanie zagospodarować mięso, które zostaje po gotowaniu rosołu. Ileż można robić różne pierogi, krokiety, galaretki itp. W dodatku trzeba pamiętać, że takie mięso musi mieć nadany charakter, bo tak naprawdę, to on prawie wszystko to co w nim najbardziej wartościowe to już zostawił w rosołku :).

2 thoughts on “Kurczak z rosołu zapiekany w cieście francuskim”

  1. Doroto i Zbyszku,
    od niedawna zacząłem gotować i znalazłem u was ciekawe potrawy, smaczne i estetycznie wyglądające zarazem. Brakuje mi jednak porad na temat zapraw, bo niektóre gatunki mięsa wymagają wg. mnie dobrze dobranej zaprawy (zalewy?).
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego smacznego

    1. Bardzo dziękujemy, miło nam że spodobały Ci się nasze pomysły na potrawy. Jeśli będziesz chciał się dowiedzieć czegoś więcej na temat marynat do mięsa, to pisz do nas proszę, na pewno postaramy się doradzić Ci najlepiej jak potrafimy. Pozdrawiamy serdecznie…Dorota i Zbyszek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *