Kurczak z cydrem i jabłkami w cynamonie

Kurczak z cydrem i jabłkami w cynamonie

Kurczak z cydrem i jabłkami w cynamonie

Skorzystałam z przepisu Pani Małgorzaty Kalicińskiej

Składniki dla 2 osób:
2 ćwiartki kurczaka, u nas dwa udźce bez skóry
duże jabłko szara reneta
0.3 l cydru jabłkowego
100 ml śmietany 12 – 18 %, u nas 50 ml śmietany 30 %
masło
oliwa, u nas olej
cynamon
pieprz cayenne
sól
kolorowy pieprz
u Pani Małgorzaty jeszcze skórka z cytryny, my pominęliśmy ten krok (nie doczytałam dokładnie…hehehe)

Przygotowanie:
Kurczaka przypraw solą i pieprzem.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i masło i na dużym ogniu zrumień kurczaka.
Podlej cydrem i śmietaną i duś do miękkości redukując sos przynajmniej o połowę.
Jabłko obierz ze skóry i pokrój w ósemki odrzucając od razu gniazda nasienne.
Przypraw solidnie cynamonem i pieprzem cayenne.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą, ułóż jabłka i smaż po 1 minucie z każdej strony.
Jabłka nie mogą być rozgotowane, powinny być al dente.
Gotowe jabłka układaj na talerzu, połóż na nich kurczaka i wszystko polej sosem.
Możesz podać z ryżem lub ulubionymi kluseczkami. Smacznego :).

Kurczak z cydrem i jabłkami
Kurczak z cydrem i jabłkami

Brawo pani Małgosiu

Przepis pochodzi z książki: „Kalicińscy od kuchni” . Znajdują się w niej przepisy Pani Małgosi Kalicińskiej i jej brata Pana Mirosława Kalicińskiego. Książka ta jest dla mnie jedną z najfajniejszych książek kucharskich, jakie znam. Co do przepisów w niej zawartych nie mogę się jeszcze za bardzo wypowiadać, bowiem ten dzisiejszy był pierwszym, z którego skorzystałam, zresztą bardzo udany. Danie smakowało wybornie. Przeglądając tę książkę w księgarni ujął mnie przede wszystkim wspaniały język, którym Pani Małgosia ją napisała. Pełne humoru, a czasem wysokolotne zdania bardzo do mnie trafiają i pobudzają moją wyobraźnię do tego stopnia, że niemalże namacalnie przenoszę się do miejsc i czasów, o których wspomina autorka. Z całą pewnością skorzystam jeszcze nie raz z przepisów pochodzących z tejże książki i wierzę, że powstaną z nich równie pyszne dania jak dzisiejsze :).

2 thoughts on “Kurczak z cydrem i jabłkami w cynamonie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *