Kurczak w stylu teriyaki

Kurczak w stylu teriyaki

Kurczak w stylu teriyaki

Składniki dla 2 osób:
2 małe filety z kurczaka lub jeden większy
czerwona papryczka chili
zielona słodka papryka
cebula szalotka – spora lub inna cebula
2 spore ząbki czosnku
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
5-6 łyżek sosu sojowego
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki pokrojonej ukośnie zielonej dymki
sól
olej roślinny 
tajska bazylia do przybrania dania – opcjonalnie

Przygotowanie:
Kurczaka obierz z ewentualnych błonek, żyłek itp.
Pokrój w kostkę, obsyp solą, dodaj imbir i wymieszaj
Czosnek obierz i zgnieć.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć czosnek.
Obsmażaj przez 30 sekund i dodaj kurczaka.
Przesmażaj krótko na średnio rozgrzanym ogniu.
Często mieszaj.
Gdy mięso zmieni kolor (zrobi się jasne i zniknie surowizna) przełóż do miseczki i odstaw na bok.
Podczas smażenia mięsa, w chwilach gdy go nie mieszasz, pokrój zieloną paprykę w sporą kostkę, szalotkę w piórka, a chili pozbaw nasion i posiekaj.
Wrzuć warzywa na patelnię po smażeniu mięsa, w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
Warzywa mieszaj od czasu do czasu.
Gdy zmiękną, ale nadal będą chrupiące dodaj sos sojowy i cukier trzcinowy.
Mieszaj do czasu, aż cukier się rozpuści i wrzuć kurczaka.
Podgrzej danie.
Podawaj z makaronem ryżowym typu wstążki lub z ryżem jaśminowym.
Na talerzu posyp dużą ilością zielonej dymki.
Możesz dodatkowo ozdobić tajską bazylią, jeśli akurat masz taką. Smacznego :).

 

Kurczak w stylu teriyaki
Kurczak w stylu teriyaki
Kurczak w stylu teriyaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *