Kurczak w sosie winno szafranowym

Kurczak w sosie winno szafranowym

Kurczak w sosie winno szafranowym

Składniki na dwie małe porcje:
pojedynczy średni filet z kurczaka
mała szalotka lub inna cebula
opakowanie szafranu 
150 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
masło klarowane
3 łyżki kremówki
6 łyżek suchego ryżu
6 łyżek mrożonego groszku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Szalotkę obierz i drobno posiekaj. 
Filet przekrój wzdłuż na dwie części.
Mięso posól i popieprz z wszystkich stron i odłóż na bok.
W rondelku rozgrzej masło klarowne i zeszklij cebulę.
Zalej winem,  dodaj sól i pieprz do smaku oraz szafran.
Gotuj, aż wino się zredukuje mniej więcej o połowę i dodaj śmietanę.
Jeszcze trochę zredukuj i sos jest gotowy.
Nastaw wodę na ryż.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj kurczaka.
Ryż gotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Kurczaka smaż na lekko złoty kolor.
W międzyczasie ugotuj groszek zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy ryż i kurczak będą gotowe nakładaj na talerze.
Podawaj z sosem, groszkiem i lampką białego wina. Smacznego :).

Kurczak w sosie winno szafranowym
Kurczak w sosie winno szafranowym

Zobacz również przepis na kurczaka po marokańsku podanego z szafranowym ryżem:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/kurczak-po-marokansku/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *