Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Składniki na 2 porcje:
na kurczaka:
250 g filetu z kurczaka
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
łyżka oleju roślinnego
łyżka soku z limonki
1/8 łyżeczki mielonej kolendry
1/8 świeżo startej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

na sos:
3 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku drobno posiekanego
2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru
średniej wielkości cebula drobno pokrojona
1 średni pomidor sparzony, obrany ze skóry i drobno pokrojony
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
3/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki masła
sok wyciśnięty z połowy limonki
50 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki wody

Przygotowanie:
Oczyszczone piersi kurczaka pokrój w kostkę 2 cm. 
Wszystkie składniki na marynatę przełóż do miseczki i dokładnie połącz ze sobą. 
Dodaj kurczaka i wymieszaj, żeby całe mięso było pokryte marynatą.
Wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Kawałki kurczaka nabijaj na zmoczone patyczki do szaszłyków i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i włóż kurczaka.
Piecz 7 minut, a następnie obróć na drugą stronę i piecz kolejne 7 minut.

W międzyczasie przygotuj sos.
W garnku rozgrzej olej i przesmaż czosnek, imbir i cebulę.
Gdy zaczną brązowieć zmniejsz ogień i dorzuć pomidora.
Przykryj i gotuj aż pomidor zmięknie i połączy się z resztą składników. 
Teraz dodaj kolendrę, ziarna kuminu, słodką paprykę, pieprz cayenne, sól, cukier i pieprz i duś razem około minuty.
Zblenduj mieszankę na gładką masę.
Dodaj do masali masło, cynamon, sok z limonki i jogurt oraz wodę.
Zagotuj i dodaj ściągnięte z patyczków kawałki kurczaka.
Gotuj razem ok. 5 minut.
Podawaj z ryżem lub pieczywem np. naan. Smacznego :). 

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala

Tikka masala

Danie to chociaż tak bardzo kojarzone z Indiami, uważane jest za niemalże tradycyjną potrawę kuchni Wielkiej Brytanii. Tak naprawdę geneza powstania tikka masala nie jest znana. Niektórzy twierdzą, iż pewien Anglik poszedł do hinduskiej restauracji gdzie podano mu kurczaka. Tenże człowiek uznał, że mięso jest zbyt suche. Kucharz się zdenerwował, otworzył puszkę zupy pomidorowej i dodał wraz z jogurtem do kurczaka, a następnie wziął przyprawy, które miał pod ręką i dodał do sosu. Ale, czy tak było naprawdę? :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *