Kurczak po marokańsku podany z szafranowym ryżem

Kurczak po marokańsku podany z szafranowym ryżem

Kurczak po marokańsku podany z szafranowym ryżem

Składniki dla 2 osób:
1 udko z kurczaka
1/2 czerwonej cebuli
mała papryka czerwona
ząbek czosnku
masło klarowane
2 łyżki ajwaru
łyżeczka przyprawy marokańskiej
łyżeczka jasnego sosu sojowego
łyżeczka śmietany 12 %

Przygotowanie:
Z udka kurczaka ściągnij skórę i wytrybuj mięso, najlepiej posługując się nożem do filetowania.
Usuń błony. Pokrój mięso w kostkę.
Paprykę wyszoruj, przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak kurczaka.
W rondlu rozgrzej masło klarowane i wrzuć obraną i drobno pokrojoną cebulę.
Czosnek obierz i posiekaj, dorzuć do zeszklonej cebuli.
Gdy poczujesz aromat czosnku dodaj do rondla mięso i paprykę.
Przesmażaj kilka minut. Podlej odrobiną wody i dodaj przyprawy.
Duś, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę śmietany.
Podawaj z ryżem przygotowanym po marokańsku. Smacznego :).

Kurczak po marokańsku
Kurczak po marokańsku

Ryż po marokańsku:

Składniki dla dwóch osób:
szczypta nitek szafranu
łyżeczka lub łyżka oliwy – w zależności jak duże dno garnka
5 łyżek suchego ryżu basmati
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka masła
łyżka grubo pokrojonych pistacji
200 ml wody

Przygotowanie:
Posiekaj pistacje.
Posługując się łyżeczką rozgnieć nitki szafranu.
W małym rondelku zagotuj wodę, wrzuć szafran i odstaw na 20 minut, by się zaparzył.
W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć opłukany ryż i mieszaj do momentu aż zacznie się szklić. 
Dodaj do ryżu wodę szafranową oraz sól, doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż woda całkowicie się wchłonie.
Uważaj, żeby nie przypalić ryżu.
Jeśli woda się wchłonie, a ryż będzie jeszcze twardy dolej odrobinę wody.
Na ugotowany ryż rozrzuć masło. Nie mieszaj.
Na krawędziach garnka rozłóż ręcznik kuchenny, przykryj pokrywką i odstaw na 5 – 10 minut. 
Przemieszaj widelcem i podawaj. Na talerzu rozsyp na ryż posiekane orzeszki pistacjowe :).

Zobacz również przepis na pyszne udźce kurczaka:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/udzce-kurczaka-w-warzywach/

2 thoughts on “Kurczak po marokańsku podany z szafranowym ryżem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *