Kurczak piri piri

Kurczak piri piri podlany białym winem

Kurczak piri piri podlany białym winem

Kurczak piri piri podlany białym winem
Składniki dla 4 osób:
4 spore udźce z kurczaka
łyżeczka startego świeżego imbiru
pełna łyżeczka pieprzu ceyenne
łyżka słodkiej papryki w proszku
dwie łyżki oleju, u mnie ryżowy
2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki soli
sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 papryczki piri piri lub chili drobno posiekane, ja dodałam takie z zalewy ze słoika, bo świeżych akurat nie miałam.
150 ml białego wina

Przygotowanie:
Z wszystkich podanych składników (oczywiście poza kurczakiem i winem) przygotuj zaprawę.
Dokładnie wymieszaj i posmaruj kawałki kurczaka.
Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie przełóż kawałki mięsa do naczynia żaroodpornego, wlej wino, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem lub do 200 stopni bez termoobiegu.
Piecz około 40 – 45 minut.
Po tym czasie zdejmij folię, wyłącz termoobieg i piecz jeszcze do momentu aż kurczak całkowicie zmięknie i się zrumieni. Smacznego 🙂

Kurczak piri piri
Kurczak piri piri

Zobacz również przepis na udźce kurczaka z warzywami:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/udzce-kurczaka-w-warzywach/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *