Kurczak Jerk z pikantną salsą pomidorową

Kurczak Jerk z pikantną salsą pomidorową

Kurczak Jerk z pikantną salsą pomidorową

Składniki dla 2 osób:
4 pałki (podudzia) z kurczaka
1/2 szklanki oleju
mała cebula
2-3 dymki – paluchy
2 ząbki czosnku
2-3 papryczki chili bez pestek
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka startego świeżego imbiru
łyżeczka listków świeżego tymianku
łyżka octu winnego
1/2 łyżki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
łyżka soku z limonki lub cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:
Z wymytego i wysuszonego tymianku poobrywaj listki.
Cebulę i dymki oraz czosnek posiekaj drobno.
Papryczkę chili drobno pokrój.
Ziele angielskie zgnieć w moździerzu
Do misy blendera wrzuć cebulę, dymki, czosnek, papryczkę chili, ziele angielskie, imbir, tymianek i wlej olej. Zmiksuj na gładką masę. Dodawaj do smaku ocet z czerwonego wina, cukier trzcinowy, gałkę muszkatołową, cynamon i sok z cytryny. Postaraj się osiągnąć jak najlepszy smak dla siebie – możesz dodać którejś z przypraw ciut więcej lub ciut mniej. W gotowej paście mieszaj pałki, przykryj i wstaw do lodówki na 36 – 48 godzin.

Kurczak Jerk
Kurczak Jerk

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 60 minut pod przykryciem i jeszcze 30 minut po odkryciu. Pałki powinny wyglądać jak przypalone. Możesz piec również na grillu przez 45 minut lub na kratce w piekarniku z funkcją grill, rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut smarując od czasu do czasu marynatą, która spływa do miski.

Kurczak Jerk
Kurczak Jerk

Salsa

Salsa pomidorowa:
1/2 puszki pomidorów
1/2 czerwonej papryki
spora papryka chili
duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
łyżka oliwy extra vergine
1/2 średniej czerwonej cebuli
świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry (u nas pietruszka, bo nie przepadam za kolendrą)
sól świeżo zmielona
pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie:
Z papryki czerwonej usuń gniazda nasienne, a z chili nasionka.
Do rondla wrzuć papryki, pomidory z puszki i obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek.
Wlej też połowę oliwy.
Duś na małym ogniu do momentu gdy papryki będą miękkie.
Wyjmij je i odstaw do wystygnięcia.
Jeśli jest taka potrzeba odparuj z rondla nadmiar wody.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Z natki poodrywaj listki i posiekaj je drobno.
Z lekko ostudzonych papryk ściągnij przy pomocy nożyka, bądź łyżeczki, skórę.
Pomidory, czosnek i papryki zmiksuj na jednolitą masę.
Przełóż do miseczki, dodaj resztę oliwy, cebulę, natkę pietruszki, sok z limonki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Smacznego :).

salsa pomidorowa
salsa pomidorowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *