Kurczak i sos kurkowy

Kurczak i sos kurkowy w towarzystwie makaronu tagliatelle

Kurczak i sos kurkowy w towarzystwie makaronu tagliatelle

Kurczak i sos kurkowy w towarzystwie makaronu tagliatelle

Składniki na 2 mniejsze porcje:
2 udźce z kurczaka bez kości i bez skóry
100 g kurek
łyżka sosu teriyaki
łyżka sosu rybnego
świeżo zmielony czarny pieprz
mała cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
30 g litewskiego sera dżiugas lub grana padano
4 łyżki śmietany
sól

Przygotowanie:
Oczyść kurki.
W rondelku zagotuj litr wody z łyżeczką soli.
Wyłącz ogień i wrzuć kurki do wrzątku.
Po 5 minutach za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij kurki.
Zabieg powtórz jeszcze raz, a w razie potrzeby 2 razy.
Kurki przełóż na sito i po odsączeniu osusz ręcznikiem papierowym.
Udźce oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
Przełóż do miski.
Dodaj do mięsa sos teriyaki, rybny oraz trochę świeżo zmielonego pieprzu.
Starannie wymieszaj.
Odstaw na 15 minut do lodówki.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
Rozgrzej łyżkę masła klarowanego i przesmaż na dużym ogniu kurczaka, tak aby tylko stracił kolor surowizny.
Przełóż mięso do miseczki.
W tym samym rondlu rozpuść drugą łyżkę masła i na mniejszym ogniu przesmaż kurki z cebulą.
Lekko posól i popieprz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smaż aż się zeszkli cebula.
Pod koniec dodaj posiekany ząbek czosnku.
Ser posiekaj lub rozkrusz na mniejsze kawałki i również dodaj razem ze śmietaną i czosnkiem.
Wymieszaj wszystko, gdy ser się rozpuści dodaj mięso i wymieszaj z makaronem.
Smacznego :).

Kurczak i sos kurkowy
Kurczak i sos kurkowy

Grzyby

Uwielbiam grzyby – wszystkie bez wyjątku, oczywiście tylko jadalne :D.
Teraz właściwie już tylko kupuję i nie wszystkie są w sprzedaży. W ogóle nie widzę kani, rydzów, opieniek. A to takie pyszne grzyby. Mój tato zbierał też takie grzyby, które nazywał chrząszczami, świetnie smakowały marynowane. Nigdy później nie widziałam takich grzybów, a może nawet ich nie rozpoznałabym. No i właśnie pisząc poprzednie zdanie uświadomiłam sobie, że przecież jest nasza kochana Wikipedia… no i mam go, potocznie nazywany chrząszczem, a tak naprawdę nazywa się mleczaj chrząstka…no i jestem bogatsza o nową wiedzę :).

Zobacz również przepis na tagliatelle z kurkami i ze szpinakiem:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/tagliatelle-z-sosem-kurkowym-2/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *