Kurczak Cajunów ze smażoną cytryną i szpinakiem

Kurczak Cajunów ze smażoną cytryną i szpinakiem

Kurczak Cajunów ze smażoną cytryną i szpinakiem

Składniki dla 2 osób:
pojedynczy filet z kurczaka bez kości i skóry
cytryna wyszorowana i sparzona
pęczek szpinaku
łyżeczka białego sezamu
łyżeczka czarnego sezamu
łyżka masła klarowanego
duży ząbek czosnku
100 g makaronu ryżowego
łyżka jogurtu naturalnego
łyżeczka sera roquefort lub innego z pleśnią
pół łyżeczki pasty sambal oelek lub innej ostrej pasty
Mieszanka przypraw do kurczaka:
2 łyżki oleju roślinnego, u mnie ryżowy
łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
niepełna łyżeczka suszonego oregano
niepełna łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka pieprzu ceyenne
łyżeczka mielonego lub granulowanego czosnku
niepełna łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
spora szczypta mielonego kuminu
1/2 łyżeczki soli
+ 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu, wrzuć po łyżeczce białego i czarnego sezamu i praż często ruszając patelnią.
Gotowy sezam przełóż na talerzyk i odłóż na bok.
Liście szpinaku wymyj, osusz i poodrywaj ogonki.
Czosnek obierz z łupinki.
W miseczce połącz wszystkie składniki mieszanki przypraw i dokładnie wymieszaj, powinny się połączyć.
Filet z kurczaka przekrój wzdłuż i posmaruj z wszystkich stron przygotowanymi w miseczce przyprawami.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka po 5 minut z każdej strony pod przykryciem.
W rondlu rozgrzej masło klarowane i wrzuć szpinak, dodaj sól do smaku oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. 
Duś do chwili, aż liście zwiędną.
Wyłącz ogień, posyp sezamem (odrobinę odłóż do dekoracji). 

Na 3 -4 minuty przed skończeniem smażenia kurczaka ponownie rozgrzej suchą patelnię, na której prażyłeś(aś) sezam i połóż przekrojoną na pół cytrynę, smaż aż połówki sczernieją pod spodem.
Przygotuj makaron ryżowy (bez gotowania) zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gotowego kurczaka przełóż na talerz.
Na patelnię po smażeniu kurczaka dodaj pastę sambal oelek, ser pleśniowy i jogurt, wymieszaj i dodaj makaron, ponownie razem wymieszaj.
Makaron nałóż na talerz, dodaj gotowy szpinak i wszystko posyp pozostałym sezamem. Na talerzu skrop sokiem ze smażonej cytryny. Smacznego :).

Kurczak Cajunów
Kurczak Cajunów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *