Kuczmaczi z orzechami włoskimi, gruzińskie smaki

Kuczmaczi z orzechami włoskimi, gruzińskie smaki

Kuczmaczi z orzechami włoskimi, gruzińskie smaki

Składniki dla 2 osób:
200 g żołądków z kurczaka (waga przed oczyszczeniem)
200 g serduszek z kurczaka (waga przed oczyszczeniem)
spora cebula
2 duże ząbki czosnku
pestki z połowy owocu granatu
1/2 szklanki orzechów włoskich
4 gałązki oregano lub płaska łyżeczka suszonego
po szczypcie kolendry (ziarna), kminku, kuminu rzymskiego (kmin) i kozieradki
pieprz 
1/4 szklanki białego wina

Przygotowanie:
Podroby dokładnie oczyść, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Wystudź i pokrój w mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Oberwij listki oregano z gałązek.
W moździerzu stłucz orzechy, połowę pestek granatu, kolendrę, kumin, kminek i kozieradkę.
Przełóż do kielicha blendera, dodaj wino, listki oregano lub suszone oregano, posiekaną cebulę i czosnek, i zmiksuj na jednolitą masę.
Przelej do podrobów.
Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Przed podaniem udekoruj pozostałymi pestkami granatu.
Podawaj z pieczywem. Smacznego :).

Kuczmaczi z orzechami włoskimi
Kuczmaczi z orzechami włoskimi

Kuczmaczi było jedynym jak do tej pory daniem kuchni gruzińskiej, które podane w restauracji nam nie posmakowało. Dlatego postanowiliśmy je zrobić sami i przekonać się jak będzie smakowało z domowej kuchni. Warto było, bo wyszło bardzo smacznie. Przejrzeliśmy wiele przepisów, były bardzo zbliżone. My wybraliśmy tak, w którym podroby się najpierw gotuje, dlatego by mieć pewność, że będą miękkie. 
W kuchni gruzińskiej używa się do bardzo wielu dań orzechy, najczęściej włoskie choć i pojawiają się laskowe, owoc granatu i szafran. Jest tam również sporo ziół, dlatego dania są tak aromatyczne :).  Jeszcze tyle wspaniałych dań mamy do zrobienia lub skosztowania w restauracjach, że aż się cieszę na samą myśl. Odkryliśmy bardzo mały lokalik gruzińsko- ormiański w Cieszynie i już kilka razy tam zajadaliśmy ichniejsze pyszności :). Z racji, że pojawiamy się w tym mieście co 2-3 miesiące, ponieważ jeździmy do apteki w Czechach, to mamy okazję tam jadać :). Polecam, bardzo smacznie gotują tam :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *