Królik w sosie tuńczykowym

Królik w sosie tuńczykowym podany z makaronem

Królik w sosie tuńczykowym podany z makaronem

Królik w sosie tuńczykowym podany z makaronem

Składniki na 2 porcje:
100 g grubego makaronu (jeśli chcesz duże porcje, to 200 g)

2 przednie nogi królika
5 gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
3 gałązki świeżego lubczyku lub szczypta suszonego
5-6 listków świeżej szałwii lub 1/2 łyżeczki suszonej
sól ziołowa
jeden duży lub 2-3 małe listki laurowe
mała puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżeczka musztardy dijon
łyżka kaparów
ząbek czosnku
łyżka masła klarowanego
200 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło klarowane i włóż królika obsypanego solą ziołową.
Obsmaż na złoty kolor.
Zalej winem i duś pod przykryciem.
Gdy królik zacznie mięknąć dodaj wszystkie zioła i duś do całkowitej miękkości mięsa.
Gotowe mięso wyjmij z rondla.
W razie potrzeby zredukuj sos.
Makaron gotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do pojemnika, w którym blendujesz wrzuć łyżkę osączonych kaparów.
Tuńczyka odciśnij z zalewy i przełóż do kaparów.
Dodaj także winny sos z duszenia królika, musztardę dijon oraz drobno posiekany ząbek czosnku.
Wszystko zblenduj niezbyt dokładnie i przelej do garnka.
Dołóż królika i podgrzej.
Gotowy makaron nakładaj na talerze, polej sosem i dołóż królika.
Udekoruj kaparami i świeżymi ziołami.
Smacznego :).

Królik w sosie tuńczykowym
Królik w sosie tuńczykowym

Sos wyszedł bardzo smaczny, z całą pewnością można by go podać tylko z makaronem i też byłoby super. Tylko muszę dobrze przemyśleć jaką bazę mu zrobić, bo przecież nie będzie sosu winno ziołowego z duszenia królika. Coś wykombinuję na pewno, człowiek się wszak uczy przez całe życie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *