Królik w sosie paprykowo cebulowym

Królik w sosie paprykowo cebulowym

Królik w sosie paprykowo cebulowym

Składniki dla 2 osób:
comber z królika
duża szalotka lub 10 małych
mała czerwona słodka papryka
10 łyżek bulionu warzywnego lub drobiowego
gałązka rozmarynu
sól
pieprz
masło klarowane

Przygotowanie:
Comber królika obierz z ewentualnych błonek.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło klarowane.
Włóż królika i obsmażaj przez chwilkę z obu stron na średnim ogniu.
Szalotkę obierz i pokrój w ósemki, małe szalotki zostaw w całości lub przekrój na pół.
Dodaj cebulę do mięsa zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś razem.
Po 30 minutach dodaj bulion i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Paprykę pokrój w średnie kawałki i dodaj do rondla razem z gałązką rozmarynu.
Dopraw solą i pieprzem.
Duś do czasu, aż papryka zmięknie.
Zredukuj sos jeśli jest go zbyt dużo.
Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz z ulubioną surówką. Smacznego :).

Królik w sosie paprykowo cebulowym
Królik w sosie paprykowo cebulowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *