Królik pieczony z papryką w białym winie

Królik pieczony z papryką w białym winie

Królik pieczony z papryką w białym winie

Przepis Karola Okrasy

Składniki dla 2 osób:
2 skoki królika
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku (u Karola majeranku)
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
2 ostre papryczki
150 ml białego wina
średniej wielkości cebula
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miosu
1, 5  – 2 czerwone papryki
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj sól, suszony majeranek lub 1/2 pęczka świeżego, drobno pokrojoną ostrą papryczkę, pieprz świeżo zmielony i olej rzepakowy.
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso królika i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Zamarynowane nogi królika obsmaż na oleju w rondlu lub na patelni na złoty kolor z obu stron.
Do naczynia żaroodpornego wlej trochę oleju i przełóż królika. 
Na patelnię lub do rondla po smażeniu mięsa wlej połowę wina, zbierz cały smak ze smażenia i polej nim królika.
Czosnek posiekaj, drugą ostrą papryczkę pokrój, cebulę obierz i grubo posiekaj, z tymianku lub majeranku poobrywaj liście. 
Posyp przygotowaną mieszanką mięso, dodaj łyżeczkę masła i wlej resztę wina. 

Królik pieczony z papryką
Posyp przygotowaną mieszanką mięso

Słodkie czerwone papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki i ułóż na mięsie.

Królik pieczony z papryką
Królik pieczony z papryką

Przykryj naczynie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu aż mięso zmięknie (45 – 60 minut), a następnie odkryj i piecz jeszcze 10 minut.
Upieczonego królika wyjmij z piekarnika.
Z papryki słodkiej zdejmij skórę i pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka lub kielicha do blendowania przelej cały sos pieczeniowy oraz przełóż cebulę, czosnek i pokrojoną paprykę.
Wszystko gotuj przez chwilę na dużym ogniu i zredukuj sos.
Lekko go przestudź i zblenduj na gładką masę.
Przelej do rondla, dodaj drugą łyżeczkę masła oraz miód i musztardę.
Dopraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem. 
Mięso przełóż do rondla, przykryj sosem i gotuj razem około 5 minut. Smacznego :).

Królik pieczony z papryką
Królik pieczony z papryką

Zobacz również przepis na królika duszonego z warzywami:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/krolik-duszony-z-warzywami/

W przepisie Karola Okrasy nie było tymianku. Ja ponieważ nie miałam świeżego majeranku, to postanowiłam zastąpić go tymiankiem. Sos wyszedł dość pikantny, a to z racji tego, że kupiliśmy wyjątkowo ostre papryczki. Proponuję ostrość potrawy dostosować do własnych upodobań :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *