Królik duszony z warzywami i suszonymi grzybkami

Królik duszony z warzywami i suszonymi grzybkami

Królik duszony z warzywami i suszonymi grzybkami

Składniki dla 2 osób:
2 tylne nogi królika (skoki)
1 papryka biała
1/2 papryki czerwonej
średnia marchewka
średnia pietruszka
kawałek selera
średnia cebula
1/2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
kilka suszonych grzybków
masło klarowane
szczypta mielonego czarnego pieprzu
2 szczypty „jarzynki”
sól 2 szczypty lubczyku suszonego
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
kopiasta łyżka ajwaru pikantnego

Przygotowanie:
Cebulkę obierz, pokrój w kosteczkę i zeszklij na maśle. Włóż skoki królika i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Zalej szklanką wody, dodaj grzyby i duś aż mięso zacznie mięknąć. Umyj warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz. Marchew pokrój w talarki i dodaj do mięsa. Z papryk usuń gniazda nasienne pokrój w grubą kostkę i również wrzuć do rondla. Dopraw „jarzynką”, przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i lubczykiem.
Pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę i dorzuć do rondla gdy marchew zacznie mięknąć. Dodaj też groszek i ajwar. Podawaj gorące danie ozdobione zieleniną. Smacznego :).

Królik duszony z warzywami
Królik duszony z warzywami

Królik w naszym kraju jest ciągle mało popularny i niedoceniany, a przecież to jedno z najzdrowszych i najchudszych mięs :). Mam świadomość, że nie jest on też za tani, ale ja wyznaję taką zasadę, że wolę zjeść coś dobrego nawet jeśli jest drogie, a zrezygnować z czegoś innego. Na przykład kolację i śniadanko zazwyczaj jem bardzo tanie. Jest to albo twarożek, albo pomidor lub inne warzywo i czasem jajko. Rzadko zjadam wędliny, a jeśli już to kupuję też te lepsze. Wydaje mi się, że to prawidłowe rozumowanie. Naturalnie każdy robi jak uważa :).
Jeśli chcesz zobacz też przepis na królika duszonego w winie :).
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/duszony-krolik-w-czerwonym-winie/
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/comber-z-krolika/

Wieprzowina

Obiady też staram się robić zdrowe i niekoniecznie mięsne. Coraz częściej wymyślamy jakieś dania bez mięsa albo z niewielką jego ilością. Na wegetarianizm ani weganizm to ja na pewno nie przejdę, za bardzo lubię mięsko :). Ale wieprzowinę prawie wyrzuciliśmy z diety. Najczęściej pojawia się w postaci jakiejś szynki, czasem polędwiczka albo schab lecz to sporadycznie. Cieszę się z tego, bo ludzie w naszym wieku doceniają coraz bardziej zdrowie i starają się go nie niszczyć :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *