Królik duszony w białym winie z marchewką i groszkiem

Królik duszony w białym winie z marchewką i groszkiem

Królik duszony w białym winie z marchewką i groszkiem

Składniki dla 2 osób:
2 skoki z królika (tylne łapy)
średnia marchewka
2 plastry boczku
4 łyżki mrożonego groszku
8 łyżek bulionu drobiowego
200 ml białego wina
1/4 ekologicznej kostki warzywnej
średnia cebula
3 ząbki czosnku
5-6 gałązek świeżego tymianku
łyżka oliwy
łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:
Cebulę drobno pokrój, czosnek posiekaj. Marchew umyj i pokrój w plasterki.
W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj masło i wrzuć cebulę. Zeszklij często mieszając.
Tymianek opłucz i poodrywaj liście od łodyg (nie musisz tego robić bardzo dokładnie).
Do zeszklonej cebuli dorzuć czosnek i tymianek. Przesmażaj chwilę.
Dodaj marchew i królika. Smaż często mieszając aż mięso królika przybierze lekko złotego koloru.
Zalej winem i duś. Gdy część wina odparuje dodaj bulion i kostkę warzywną i drobno pokrojony boczek.
Duś aż mięso będzie bardzo miękkie. Dodaj mrożony groszek. Poczekaj aż zmięknie.
Na talerzu rozłóż marchewkę i groszek, a na nich królika. Smacznego :).

Królik duszony w białym winie
Królik duszony w białym winie

Królika przygotowujemy stosunkowo często. Jest zdrowy, chudy i przede wszystkim pyszny. W sumie nie planowaliśmy robić dzisiaj obiadu z królika, ponieważ niedawno jedliśmy. Chyba po raz pierwszy w życiu byliśmy dzisiaj w sklepie Netto, no w każdym razie nie pamiętam wcześniejszej wizyty w tejże sieciówce, no i w tym sklepie zobaczyłam królika w bardzo dobrej cenie – 14.90 za kilogram (w innej sieciówce kosztuje 24, 90 za kg), więc nie mogłam nie kupić :).

Jeśli zaglądasz czasem na naszego bloga, to na pewno wiesz, że używamy dużo świeżych ziół. Dzieje się tak dlatego, że je uwielbiamy i na naszym balkonie jest ich bardzo dużo. Oczywiście nie każdy ma balkon i nie każdy lubi uprawiać zioła, dlatego świeże zioła z naszych przepisów możesz zastąpić suszonymi w takiej dawce w jakiej lubisz :).

Zobacz także:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/pieczony-krolik/
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/krolik-duszony-z-warzywami/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *