Kotlety z kaszanki i kukurydzy z ogórkiem kiszonym

Kotlety z kaszanki i kukurydzy z ogórkiem kiszonym

Kotlety z kaszanki i kukurydzy z ogórkiem kiszonym

Składniki dla 3 osób:
2 średnie kaszanki, po śląsku krupnioki – wykorzystaj takie od sprawdzonego sprzedawcy, nie powinny mieć w sobie za dużo tłuszczu
średnia szalotka
mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej
2 surowe jajka
4-5 łyżeczek mąki kukurydzianej
2 łyżeczki majeranku
1/2 pęczka natki pietruszki
olej
pieprz i sól opcjonalnie

Przygotowanie:
Kaszankę wyjmij z osłonek i rozgnieć widelcem w miseczce.
Dodaj kukurydzę, jajka, mąkę oraz majeranek.
Z umytej i wysuszonej natki pietruszki oberwij liście i drobno posiekaj.
Szalotkę drobno pokrój w kostkę.
Dołóż do kaszanki razem z natką.
Wszystko starannie wymieszaj.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Na talerz wsyp trochę mąki kukurydzianej do obtaczania kotlecików.
Z wymieszanej masy kształtuj kotleciki.
Na patelni rozgrzej olej i kładź panierowane w mące kotlety.
Smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Podawaj z ogórkiem kiszonym. Smacznego :).

Kotlety z kaszanki
Kotlety z kaszanki

Kaszanka

Bardzo dawno już nie jedliśmy kaszanki, więc należało to zmienić. Już chyba od dwóch tygodni za mną „chodziła”. Początkowo chciałam zrobić zapiekaną z soczewicą, ale znając zamiłowanie mojego Zbysia do kotlecików przystałam na jego propozycję. Jeśli chodzi o kaszankę, to jej kupno wbrew pozorom nie jest zbyt łatwą sprawą. Często jest niedoprawiona, albo zawiera w sobie tyle tłuszczu, że przysmażana na patelni wręcz pływa. Oj nie lubię takiej. My taką swoją po wielu próbach znaleźliśmy na tyskiej hali mięsnej. Od tamtej pory tylko tam kupujemy i to bardzo tanio :).

W ogóle to fajnie, że mamy te halę mięsną i to blisko domu. Właściwie możemy zamówić tam prawie każde mięso z polskich hodowli. Poza tym ludzie tam sprzedający dbają o klienta i podają taki towar o jaki prosimy. Pamiętam jak raz kupowałam wołowinę na rosół i poprosiłam panią o jak najbrzydszy kawałek. Powiedziała, że jestem pierwszą klientką, która o to prosi. A mnie zwyczajnie jest szkoda wyrzucać fajnego mięsa z rosołu i zawsze coś kombinuję z niego. Tym jednak razem nie chciało mi się niczego wymyślać, więc nie było mi żal wyrzucić tej wołowiny :). 

Zobacz również przepis na bardzo smaczne placki z kaszy gryczanej:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-jarskie/placki-z-kaszy-gryczanej/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *