Kotlety z indyka w sosie serowo koperkowym

Kotlety z indyka w sosie serowo koperkowym

Składniki dla czterech osób:
1/2 pęczka koperku
400 g mięsa z udźca indyka
łyżeczka czerwonej czubrycy
2 ząbki czosnku
średniej wielkości cebula
jajko
pieprz
sól po łyżeczce mąki krupczatki i ziemniaczanej
bułka tarta – opcjonalnie
olej

Przygotowanie:
Mięso wraz z obraną cebulą i czosnkiem zmiel w maszynce.
Przełóż do miski.
Wbij jajko.
Koperek posiekaj i dodaj do mięsa.
Dodaj również obie mąki oraz czubrycę.
Dopraw solą i pieprzem.
Dokładnie wyrabiaj.
W razie gdy masa jest zbyt luźna dodaj bułkę tartą.
Formuj małe kotleciki.
Smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. 

Składniki na sos:
łyżka masła
pół pęczka koperku
50 g gorgonzoli lub innego dobrego sera pleśniowego
pół szklanki mleka
2 – 3 łyżki śmietany
łyżeczka mąki krupczatki
pieprz i sól

Przygotowanie:
W rondlu rozgrzej masło i dodaj mąkę.
Cały czas mieszaj, aż się zacznie lekko rumienić.
Stopniowo wlewaj mleko i nadal mieszaj.
Dodaj rozdrobniony ser i duś do czasu, gdy ser się rozpuści.
Dodaj śmietanę i koperek.
Całość starannie wymieszaj i dołóż usmażone kotlety. Smacznego :).

Kotlety z indyka w sosie serowo koperkowym
Kotlety z indyka w sosie serowo koperkowym
Zazwyczaj staram się sama robić mieszanki przyprawowe do swoich dań. Czerwona czubryca wyjątkowo mi posmakowała i często posiłkuję się gotową, którą to doprawiam nią różne potrawy. Polecam, bo jest godna wypróbowania. W jej skład wchodzą rozmaryn, papryka słodka, chili, czosnek granulowany, kozieradka, pieprz czarny, cząber i sól. Świetnie się sprawdza nie tylko do mięs, ale również do dań strączkowych i do zup.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *