Kotlety z indyka i kalafiora z sosem barbecue

Kotlety z indyka oraz kalafiora

Kotlety z indyka oraz kalafiora

Składniki dla 4 osób:
1/2 kg mięsa z udźcca indyka
1/2 małego kalafiora
spora cebula
bułka tarta
pieprz i sól
jajko
cukier
żółty ser
ząbek czosnku
sos barbecue

Przygotowanie:
Mięso umyj, obierz z błon i pokrój w średnią kostkę. Kalafiora dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Cebulę i czosnek obierz. Mięso, kalafiora, cebulę i czosnek zmiel przez maszynkę o dużych oczkach. Przepchaj 2 łyżkami bułki tartej.Dodaj surowe jajko. Formuj kotleciki (jeśli masa jest za rzadka dodaj więcej bułki tartej) i obtaczaj w bułce. Na patelni rozgrzej smalec gęsi albo inny tłuszcz i smaż kotleciki, aż się zezłocą. Podawaj posypane żółtym serem, z ulubionym sosem. Kotlety z indyka oraz kalafiora są gotowe. Smacznego :).

 

Kotlety z indyka oraz kalafiora
Kotlety z indyka oraz kalafiora

 Mielone, mielone, mielone…jakiż to wdzięczny materiał do tworzenia przeróżnych wariacji kulinarnych. Już same mięsa można łączyć otrzymując za każdym razem inny smak. Z mięsa drobiowego smakują zupełnie inaczej niż z wołowiny, czy wieprzowiny. Teraz dodajmy do mięsa przeróżne warzywa (marchewka, brokuł, seler korzeniowy, pietruszka, por, kapusta włoska, kapusta biała, kapusta pekińska, papryki przeróżne o dowolnym stopniu ostrości, bakłażan, cukinia, kalafior, kalarepa, groszek zielony, rozmaite fasole, cieciorka, soczewica) i znowu powstaje inna potrawa. Świetnie jako dodatek do mięsa mielonego sprawdzą się też grzyby leśne świeże, mrożone, czy suszone, pieczarki, boczniaki.

Teraz przejdźmy do klopsików. Tu znowu możemy robić z różnego mięsiwa, z dowolnymi dodatkami i sosami, których jest mnóstwo (sos własny, koperkowy, grzybowy, szpinakowy, serowy, biały śmietanowy, pomidorowy, musztardowy, chrzanowy, brokułowy, pietruszkowy). Kolejne pole do popisu to pasztety, pieczenie, dodatek do sosów-chociażby jakże nam znany sos bolognese. Pierogi z mięsem, pierogi z mięsem i grzybami, pierogi z mięsem i kapustą, pierogi z mięsem surowym, uszka, kartacze, kluski, pyzy, kartacze, krokiety, naleśniki, lasagne, pielmieni, pierożki won ton. Na pewno można by wymienić jeszcze mnóstwo innych dań. Jeśli masz inne pomysły, napisz w komentarzu, a spróbujemy przygotować taką potrawę :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *