Kotlety mielone na kapuście, czyli panczkraut i karminadle

Kotlety mielone na kapuście, czyli panczkraut i karminadle

Kotlety mielone na kapuście, czyli panczkraut i karminadle

Składniki na 5 kotletów:
2 udźce z kurczaka bez skóry i kości – waga 300 g
1/2 średniej wielkości cebuli
duży ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
surowe jajko
szczypta pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
łyżka sosu sojowego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
bułka tarta
olej do smażenia

Panczkraut na 2 małe porcje:
250 g ziemniaków
150 g kiszonej kapusty + 150 g do podania
50 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
odrobina oleju
10 kawałków suszonych grzybów lub kilka (3-4) całych grzybów suszonych
pieprz
sól
2 liście laurowe

Przygotowanie:
Namocz w wodzie grzyby suszone.
Kapustę skosztuj, jeśli jest bardzo słona, przepłucz ją w zimnej wodzie i odciśnij.
Pokrój kapustę na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody (powinna przykryć lekko dno garnka).
Gdy kapusta zacznie mięknąć dodaj namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz liście laurowe.
Gotuj do momentu, aż kapusta będzie całkiem miękka.
Obficie dopraw pieprzem.

Boczek wrzuć na patelnię, jeśli jest chudy, to dodaj troszkę masła klarowanego lub oleju.
Smaż, aż boczek będzie złoty i chrupiący.
Przełóż go na talerzyk wyścielony papierowym ręcznikiem i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie.

Karminadle:

Na pozostały po smażeniu boczku tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją.
Przełóż do miseczki.
Kurczaka zmiel przez małe oczka maszynki do mięsa.
Dodaj do cebuli.
Wbij do środka surowe jajko.
Dołóż posiekaną natkę pietruszki oraz przypraw do smaku solą, pieprzem ziołowym, papryką, sosem sojowym i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
Do masy przeciśnij ząbek czosnku i wszystko wymieszaj.
Mieszaj tak długo, aż mięso wchłonie większość wilgoci.
W razie potrzeby dodaj do masy troszkę bułki tartej (ja nie dawałam).
Na talerz wsyp bułkę tartą.
Z mięsa formuj zwilżonymi rękami kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
Na patelni porządnie rozgrzej olej roślinny i kładź kotlety.
Smaż na złoto z obu stron.
Ziemniaki odcedź,  potłucz i dodaj do nich połowę kapusty oraz odłożony boczek. Starannie wymieszaj.
Na talerze nakładaj pozostałą w garnku kapustę, ułóż na nie kotlety mielone (karminadle) i podawaj z panczkrautem (ziemniakami z kapustą i boczkiem). Smacznego 🙂

Kotlety mielone na kapuście
Kotlety mielone na kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *