Kotlet z udźca jagnięcego

Kotlet z udźca jagnięcego duszony w czerwonym winie

Kotlet z udźca jagnięcego duszony w czerwonym winie

Kotlet z udźca jagnięcego
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 2 osób:
2 kotlety z udźca jagnięcego
cebula
ząbek czosnku
szczypta suszonego cząbru
szczypta suszonego rozmarynu
szczypta suszonego tymianku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz
smalec gęsi lub inny tłuszcz
2 łyżeczki śmietany
1/2 łyżeczki maki krupczatki

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety, aż się zrumienią. Przełóż do rondelka i zalej winem. Na patelni, na pozostałym po smażeniu kotletów tłuszczu, zeszklij cebulę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek praz zioła. Gdy poczujesz aromaty ziół przełóż zawartość do rondla i dosmacz solą i pieprzem. Duś kotlety do miękkości (około 2 godzin, kotlety muszą się rozpływać w ustach), w razie potrzeby uzupełniaj wodą. Pod koniec przelej trochę sosu do miseczki, dodaj mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszaj i dodaj do sosu. Smacznego :).

Kotlet z udźca jagnięcego
Kotlet z udźca jagnięcego                                             

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *